eetbare stad


IJsselstein is door de eeuwen heen een echte fruitstad geweest. Toen de wijken rond de binnenstad werden gebouwd, zijn op veel plekken stukken boomgaard in tact gelaten. Ze vormen groene verbindingen voor mens en natuur.

En in de herfst gratis fruit plukken voor iedereen. 
Ook was er een groot project in de jaren 1990, om weer veel verschillende soorten fruitbomen aan te planten. IJsselstein zou hiermee de grootste openbare fruitcollectie van Europa, of misschien wel de hele wereld krijgen.

Een wens van een groot aantal mensen in IJsselstein was om de fruitcollectie nog eens te bekijken en om in kaart te brengen welke soorten we hebben en waar dit eventueel nog moet worden hersteld of aangevuld. Op initiatief van Klimaatneutraal IJsselstein is die klus vorig jaar gestart. Vrijwilligers kregen plattegronden mee en hebben elk boompje gecontroleerd en genoteerd. Daarna startte de verwerking in het GIS (Geografisch Informatie Systeem). Dat houdt in dat we binnenkort een digitale overzichtskaart hebben van IJsselstein waarin elke fruitboom aan te klikken is op www.klimaatneutraalijsselstein.nl

RMN heeft de coördinaten voor het omrekenen naar het GIS verzorgd en op dit moment is GIS-specialist Coen Wessels van Nexpri met technische vrijwilligers van Klimaatneutraal IJsselstein alle gegevens van elke boom in het GIS aan het overzetten.
Een mega klus! En hoe waardevol zijn is die fruitbomencollectie eigenlijk?

Klimaatbestendig:
CO2 opslag. Fruitbomen dragen mee aan de CO2 opslag in een stad.
Wateropslag. Bij grote hoeveelheden regen in korte tijd kunnen fruitbomen belangrijke bijdrage leveren aan de waterafvoer
Biodiversiteit, behoud genenbank. De diversiteit aan fruitbomen is uitzonderlijk hoog. Een monocultuur is kwetsbaar o.a. voor klimaatveranderingen. Het goed behouden van zo groot mogelijke biodiversiteit is dus essentieel voor een sterk systeem op langere termijn.

Economisch:
IJsselstein, de eetbare stad. Het karakter van de grote diversiteit aan fruitbomen in het openbaar groen is wereldwijk uniek. In combinatie met de openbare eetbare siertuinen die zijn ontstaan kan IJsselstein zich met recht profileren als een ‘eetbare stad’.
Een karakter waar IJsselstein trots op mag zijn.

Dit project ondersteunt de mogelijkheden om de unieke positie van IJsselstein zichtbaar te maken, voor de inwoners, maar zeker ook voor bezoekers (toeristen) aan onze mooie stad!
Dit project is een initiatief van Klimaatneutraal IJsselstein en wordt gerealiseerd met medewerking en/of ondersteuning van vrijwilligers, experts, Laarman Groen Adviesbureau, GIS specialist Nexpri, RMN en Groen aan de buurt.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2020

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwillers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).