leerlingen cals

Leerlingen van het Cals overhandigen bibliotheekdirecteur Gert Staal enkele van de maquettes die ze hebben gemaakt van de oplossingen voor het klimaatprobleem in het gebouw.
(Foto: Lysette Verwegen)

IJSSELSTEIN - Iedereen kent het probleem in het bibliotheekgebouw dat zes jaar geleden werd opgeleverd. De lucht is droog en als de zon een beetje schijnt is het – zeker op de tweede verdieping – al snel tropisch warm. Volgens Gert Staal moet de bibliotheek op warme zomerdagen om 13.00 uur zelfs sluiten omdat het gebouw door het vele glas en de slechte ventilatie een broeikas wordt. Hij was dan ook erg benieuwd naar de projectresultaten die vorige week door de leerlingen werden gepresenteerd. Passend bij de praktische insteek van onderwijs op het technasium kwamen daarbij alle exacte vakken van pas en moest de oplossing gebaseerd zijn op voorbeelden uit de natuur.

De oplossingen varieerden van ledverlichting tot een simpele tijdklok voor de verlichting, warmteopslag, bakken met hangplanten aan de glazen balustrade tot een beweegbaar zonnepaneel op het dak. De leerlingen waren geïnspireerd door zonnebloemen, die meedraaien met de zon. Het werd ook een lesje samenwerken: om plannen te maken en om de maquettes te bouwen waarmee de oplossingen werden gedemonstreerd. "Niet makkelijk", vonden de leerlingen. "Vooral de eerste drie weken was het erg onduidelijk. Tot we in de bibliotheek gingen kijken en informatie verzamelden." Staal vindt het jammer dat bij de recente bouw geen rekening is gehouden met duurzaamheid. "Ook vanwege het hoge energieverbruik. Duurzaamheid werd snel uit de plannen gehaald om kosten te besparen. Duurzame maatregelen in ontwerp en bouw meenemen kost veel minder dan achteraf aanpassen." Het huidige leefklimaat is voor iedereen onprettig. "De verhuurder voelt zich nog niet verantwoordelijk. Een mooie taak voor de gemeente – als huurder van het pand – om samen met de bibliotheek een verschil te maken voor duurzaam IJsselstein", aldus Henriëtte Keijzer, projectleider duurzaamheid in de bibliotheek.

Mees en Tjeerd, leerlingen uit 3 havo/vwo wisten behalve zonnepanelen niet veel van duurzaamheid. "Duurzaamheid is vooral iets van mijn moeder, zij is voor afval scheiden en zegt dat ik niet te lang moet douchen om water en energie te besparen."