In april 2017 als burgerinitiatief opgericht met als doel de transitie van IJsselstein naar klimaatneutraal te katalyseren.
Intussen hebben we niet stil gezeten.
Waar staan we nu?
Hier volgt een overzicht van projecten en activiteiten na 1 jaar Klimaatneutraal IJsselstein


Mei 2018

Platform

Website: Klimaatneutraal IJsselstein biedt een platform in de vorm van een website waarin alle activiteiten voor en door IJsselsteiners gebundeld en zichtbaar zijn. Dit platform is door de Gemeente erkend. www.klimaatneutraalijsselstein.nl

Facebookpagina Klimaatneutraal IJsselstein ondersteunt de functie van de site, en vult actualiteiten zowel binnen als buiten IJsselstein aan, met een link naar IJsselstein. facebook.com/klimaatneutraalijsselstein

Twitter ondersteunt de functie van het platform qua communicatie  Twitter: @KNIJ2025

Linkedln via samenwerkingsverband met IVN ondersteunt de functie van het platform.

Pers: wekelijkse columns in de Zenderstreeknieuws en krantenartikelen ondersteunen de functie van het platform, door interesse aan te wakkeren en inspiratie te bieden.


Wonen
Vanuit de werkgroep Wonen zijn er de volgende activiteiten en projecten:

Buurtstroom; Het eerste project Buurtstroom is goedgekeurd door het college. Hierbij wordt op het dak van een sportcomplex zonnepanelen geplaatst en iedere bewoner binnen direct aansluitend postcodenummer kan meedoen om te investeren in zonnepanelen met een gunstig tarief zonder zelf zonnepanelen op eigen dak te hoeven plaatsen. Vooral een grote aanwinst voor huurwoningen, flats zonder eigen dak en/of monumentale panden.

Zonnepanelen voorlichting
De eerste straat, Talingweide , heeft voorlichting gehad over de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. Hieruit zijn meerdere kopers voortgekomen.
Persoonlijk advies woningscan

Energieambassadeur en -expert Henk de Groot gaat op bezoek bij woningen voor een woningscan waarbij met een warmtemeter energielekken opgespoort kunnen worden en persoonljk afgestemd advies gegeven kan worden over energiebesparing en opwekking, zoals isolatie, warmtepompten, zonnepanelen. Tegenprestatie is dat betreffende bewoner na afloop terugkoppeling geeft over resultaat van het gegeven advies.

Groen
Vanuit de werkgroep Groen zijn er de volgende activiteiten en projecten

Inventarisatie openbaar fruit:
Alle fruitbomen in het openbaar groen opnieuw geïnventariseerd, 17 jaar achterstallig onderhoud bijgewerkt. Een groot project met vele vrijwilligers en experts, in samenwerking met Groen Adviesbureau Laarman, Nexpri GIS-specialist, RMN en Provincie Utrecht.
Alle geïnventariseerde bomen zijn verwerkt en in een GIS-systeem geïmplementeerd waardoor elke boom afzonderlijk te vinden is op de kaart.

Herstellen van 30 soorten hazelaarcollectie bij de hockeyvelden IJsseloever:
het park bij de IJsseloever kent 30 verschillende soorten hazelaars. Bij de aanleg van het laatste hockeyveld is een deel verloren gegaan. Project omvat het inventariseren van welke hazelaars er nog wel staan, welke missen en wat er opnieuw geplant dient te worden om de diversiteit van de collectie weer compleet te maken.

IJsselstein als eetbare stad op de kaart zetten:
Als gevolg van bovenstaande projecten is het waardevol om IJsselstein als eetbare stad op de kaart te zetten. Hierbij worden alle factoren gebundeld en zichtbaar gemaakt zoals al het openbaar fruit (appels en peren), de hazelaarcollectie en de openbare eetbare siertuinen die begonnen zijn vanuit Eetbaar IJsselstein en jaarlijks vanuit diverse initiatieven nieuwe eetbare siertuinen bijkomen.
de combinatie van deze factoren maakt IJsselstein uniek en dat mag gezien worden. Klimaatneutraal maakt zich als kartrekker sterk hiervoor, zowel op de site als in samenwerking met diverse partijen binnen en buiten IJsselstein.

Herstellen van ecologische oever Robijnpad:
10 jaar geleden is de oever langs het Robijnpad en Kornalijnpad ingercht als ecologische oever. Met het college 8 jaar geleden is dit meteen verdwenen. De basis is er al. Lotte van Renswouw (11 jaar) kwam met het idee om de zaadjes van OERR op de oeve ruit te strooien om het weer mooi te maken. Haar moeder heeft Klimaatneutraal IJsselstein benaderd voor advies. Vanuit Klimaatneutraal IJsselstein hebben we de samenwerking met RMN op gezocht. Dit project is goedgekeurd en gaat 4 juni 2018 uitgevoerd worden.
Vanuit burgerinitiatief in samenwerking, KNIJ, RMN en Natuurmonumenten.

Ondersteuning project langste landelijke klimbomenroute in IJsselstein:
Project is initiatief van Natuurlijk Spelen. Hierbij zouden een serie gekapte bomen op de Noord- IJsseldijk geplaatst kunnen worden en hiermee de langste klimbomenroute in Nederland gecreëerd worden. In overleg met Natuurlijk Spelen is het project opnieuw opgepakt, aangezien deze bomen al een paar jaar in de opslag lagen. Alle partijen zijn akkoord op de laatste fase na wie de verantwoordelijkheid neemt. Als dat rond is kunnen de bomen geplaatst worden.
Hierbij is overleg gaande met Gemeente IJsselstein, RMN, Provincie Utrecht en Staatsbosbeheer.

Workshops rondom Groen
Diverse workshops worden vanuit Klimaatneutraal IJsselstein gegeven, zoals insectenhotel presentaties en rondleiding Permacultuurtuin.
Zowel voor kinderen op scholen, BSO en PetjeAf als IVN gidsen en bij Museum IJsselstein. Hierbij is een goede samenwerking met bijvoorbeeld Eetbaar IJsselstein, de Bijenvereniging IJsselstein, Groen Platform IJsselstein en wijktuin Achterveld.

 

Recycling
Vanuit de werkgroep Recycling zijn er de volgende activiteiten rondom afvalvermindering en hergebruik van materialen:

BroodNodig:
Een initiatief van Marie José de Zeeuw, wat in oktober 2017 begonnen is als challenge om 5 katoenen broodzakken uit te delen, met het idee om bewustwording te creëren om minder plastic afval over te houden. Binnen een paar maanden uitgegroeid van 5 katoenen broodzakken naar 15 winkels in IJsselstein die ze verkocht, naar omliggende Gemeenten die ze verkopen, naar nu in mei 2018 landelijke uitrol. Mooi voorbeeld hoe je van een beweging van binnenuit van iets kleins kan uitgroeien tot iets groots.

Filmproject Zwerfafval:
initiatief vanuit Klimaatneutraal IJsselstein om een film te maken waarin jongeren tussen 8 en 14 jaar bewust worden gemaakt en uitgenodigd worden om minder zwerfafval te produceren. Deze film wordt binnenkort geproduceerd en wordt onder andere op sportverenigingen gedraaid samen met knijperactie. Het realiseren van dit project is in samenwerking met RMN en 3XFILM.

Herstellen recycling kerstbomen in IJsselstein:
Ongeveer 9 jaar geleden werden kerstbomen gerecycled. Kerstbomen met kluit kon je begin januari inleveren bij de Gemeentekwekerij en in december weer ophalen. Dit initiatief is 8 jaar geleden met nieuwe college verdwenen. Vanuit Klimaatneutraal IJsselstein zijn we bezig deze traditie weer nieuw leven in te blazen.

Bovenstaande is slechts een overzicht en is nog niet volledig compleet. Onder andere de samenwerkingsverbanden zijn hierin nog niet genoemd.


Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebook : Klimaatneutraalijsselstein
Twitter: @KNIJ2025

mei 2018, IJsselstein

Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein

 

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2020

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwillers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).