Inzaaien ecologische oever een succes

De bijenbrigade zit in de bus. Het alarm gaat af. De missie verschijnt in beeld: Locatie: IJsselstein, Missie: Meer bloemen!

Bij de school staan de kinderen al te wachten op het schoolplein van De Tandem. Lotte van Renswouw (11 jaar), het meisje dat het initiatief nam tot de actie, wacht de brigade op en vertelt wat de leerlingen willen doen voor de bijen. De Bijenbrigadiers komen het biologische zaadmengsel brengen. Iedereen gaat aan de slag met het maken van bloembommen. Dan lopen de kinderen als groep met de brigadiers naar het veld. Jerome (bloembommenexpert) doet het een keer voor.

Red de bij!

Ze tellen af en alle kinderen gooien bovenhands de bloembommen. Ze hoeven niet ver te gooien. De oever langs het Robijnpad is al over een flinke lengte voorbereid door RMN. Hoe hard kun je gooien als het vlak voor je voeten moet? De kinderen weten daar wel raad mee. Samen roepen ze: “Red de bij!” Aan het einde krijgen ze van alle bijenbrigadiers een High Five. RMN zal de rest van de vrijgemaakte oever nog inzaaien.

Deze actie werd mogelijk gemaakt door Lotte van Renswouw, haar moeder Astrid Vaartjes, Daltonschool De Tandem, RMN, Klimaatneutraal IJsselstein en natuurlijk de Bijenbrigade van Natuurmonumenten. Ook bij dit feestje was Hans Lappee, die op deze plek 10 jaar geleden al een ecologische oever had laten maken, in de tijd dat hij wethouder was. Het onderhoud van deze oever werd sindsdien wat ‘vergeten’, maar dankzij een oplettend schoolkind wordt die nu weer in ere hersteld.

>> In het AD verscheen ook een mooi artikel, je leest het hier
>> En een héél kort stukje in het Jeugdjournaal, kijk hier op 08:53 minuten in de uitzending

Op de derde foto zie je de organisatoren: Ivon Vrolijk (Klimaatneutraal IJsselstein), Lotte, Martijn van Buuren (RMN), Moeder Astrid, Bijenbrigadier (Natuurmonumenten) en Hans Lappee van GroenLInks IJsselstein. De foto is gemaakt door Jeroen van Renswouw.
Daarna het bijbehorende artikel in ons lijfblad, Zenderstreeknieuws van 6-6-2018.

Foto door Jeroen van Renswouw Zenderstreeknieuws  6 6 2018


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2020

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwillers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).