Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit motto lijkt per uitstek van toepassing op het succes van Minder verpakkingen BROOD-NODIG uit IJsselstein. Dit burgerinitiatief probeert mensen te stimuleren om hun brood bij de bakker of de supermarkt niet in plastic te laten verpakken, maar in een (zelf meegebrachte) katoenen broodzak.Ze begonnen met 5 broodzakken, en nu lonkt ook het buitenland.

Marie-José de Zeeuw is een van de initiatiefnemers. “Ik gebruik zelf al vier jaar een katoenen broodzak, puur omdat ik vind dat we af moeten van al dat plastic verpakkingsmateriaal. Het is heel slecht voor het milieu. Het duurt 1000 jaar voor zo’n zak verteerd is als die in het milieu terechtkomt. Ik kijk soms naar mijn kleine neefjes en dan denk ik ‘wat voor een wereld dragen wij straks aan jullie over’. Ik vind het onze plicht om ervoor te zorgen dat zij later ook prettig kunnen leven op deze aarde. En daarom doe ik wat ik kan. Een broodzak gebruiken is heel simpel. In het begin keken de winkeliers waar ik aankwam met mijn broodzak wel gek op, maar nu vinden ze het heel normaal. Het is voor een winkelier ook helemaal niet lastiger om het brood in die katoenen zak te stoppen dan in een plastic zak.”

 

Klein beginnen

“Ik ben begonnen met het verder promoten van de broodzak na een bijeenkomst over afval. Daar was ook Alex van Eck van Enjoy Cleaning Up, die zijn hond getraind heeft om afval op te ruimen. Hij daagde ons uit en zei: ‘Als iedereen hier zijn eigen duurzame dingetje doet en het uitrolt over 5 mensen die dat dan vervolgens ook weer doen, dan is de wereld zó duurzaam.’ Ik vond het wel een leuke uitdaging en besloot om te proberen de katoenen broodzak aan de man te brengen bij 5 mensen die ook echt van plan zijn om hem te gaan gebruiken. In het begin was dat wel spannend, maar toen ik eenmaal begon, was ik al heel snel 12 broodzakken kwijt. Daarom besloot ik het bij 5 winkels te proberen. Bij de eerste winkel ving ik meteen bot, maar ik geloofde in mijn idee. En ja hoor, ik kreeg in IJsselstein alle andere 15 winkeliers zo ver dat ze katoenen broodzakken gingen verkopen: bakkers, de molen en cadeauwinkels. Er zijn nu zelfs winkeliers en mensen die naar ons komen om te vragen om broodzakken.”

>> Lees meer op de website van gebiedscommissie Utrecht-West

>> Stemmen op Brood-Nodig? Graag! Dat kan hier. 

brood nodig in nieuwegein

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2020

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwillers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).