Juli 2019 - Heb je een schuurtje? Of heb je een plat dak op je huis of op een uitbouw? Check dan eens of het dak geschikt is voor sedumplantjes. Want als dat zo is, dan kun je nu meedoen met een actie waarmee je je omgeving groener, duurzamer en klimaatbestendiger maakt!

Klimaatneutraal IJsselstein doet haar best om IJsselstein te vergroenen. Dat kunnen wij niet alleen. Daarom hebben we ons sedumdakenproject bedacht. Dus heb je een geschikt dak? Dan kun je in aanmerking komen om mee te doen met ons, en dat met een leuke subsidie!

Samen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) willen we het waterbewustzijn en het duurzaam waterbeheer vergroten. Zo hebben we al eerder, in samenwerking met Intratuin IJsselstein, de actie ‘Tegel eruit, Plant erin’ gehad, waarbij 225 tegels zijn ingeleverd en zijn er workshops over een watervriendelijke tuin geweest.

Sedumdak

Er is nog een mooie manier om regenwater (tijdelijk) op te vangen: een sedumdak. Sedum is een verzamelnaam voor winterharde grond bedekkende en vochtvretende vetplantjes die uitbundig kunnen bloeien en bij een flinke bui water opzuigen.

Zo’n sedumdak:
·       kan veel water opnemen waardoor extreme regenbuien geen overbelast riool meer opleveren,
·       is een oase voor insecten - allerlei soorten bijen en vlinders komen op de bloemen af!,
·       zorgt voor verkoeling van de ruimte onder het dak en van de omgeving en gaat daardoor hittestress tegen,
·       zorgt voor een schonere lucht
·       verlengt de levensduur van je dak
·       is prachtig om naar te kijken!

Het HDSR vindt het zo belangrijk dat we ons aan het veranderende klimaat aanpassen dat men tijdelijk subsidie geeft voor onze collectieve actie. De prijs is normaal gesproken €49,05 per vierkante meter, maar door de subsidie kunnen we de helft vergoeden!

Meedoen is simpel. Geef je interesse zo snel mogelijk door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.! Stuur haar een email, met daarin:

  • foto van je schuurdak buitenkant
  • foto constructie binnenkant
  • aantal vierkante meters
  • naam, adres, telefoonnummer

De aanvragen worden door ons, samen met de leverancier, beoordeeld op geschiktheid van het dak. We behandelen de aanvragen in volgorde van aanmelden. Op=op! Als je dak geschikt is ontvang je een offerte voor de levering van zgn. sedumcassettes incl. leginstructies. Na accorderen van de offerte is de aanvraag definitief. Het aantal cassettes is afhankelijk van het dakoppervlak. Elke cassette bevat 10 tot 12 verschillende sedumsoorten. Zelf leggen is redelijk simpel maar je kunt het ook laten doen. De legkosten vallen niet onder de subsidie.

Voor alle geïnteresseerden wordt er op 25 september een informatieavond gehouden in Museum IJsselstein. Meer informatie volgt in een update van dit artikel en per email, als je je al hebt opgegeven. Ook kun je je inschrijven voor onze aparte nieuwsbrief over sedumdaken. Daarvoor ga je naar deze link

sedumdakje


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2020

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwillers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).