Binnenkort start weer het seizoen van de eikenprocessierups. Net zoals in andere jaren kan deze ook weer overlast gaan geven. In plaats van bestrijdingsmiddelen en verdelgers te gebruiken kun je ook op een meer natuurvriendelijke manier deze rups bestrijden en wel met nestkasten!

Koolmezen en pimpelmezen zijn namelijk dol op de eikenprocessierups. Door het plaatsen van meer broedplaatsen voor deze mezen stimuleer je de populatie van de vogels en zo ook de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Gemeente IJsselstein biedt in samenwerking met Klimaatneutraal IJsselstein en Intratuin IJsselstein nestkasten met korting aan. Ze zijn bedoeld voor inwoners, om op te hangen in eigen tuin of op het balkon.

Op=op actie
Vanwege grote interesse zijn de nestkastjes al uitverkocht

De duurzame nestkastjes van Vogelbescherming Nederland zijn te koop bij Intratuin IJsselstein. De gemeente geeft daarop 50% korting, waardoor de aanschafprijs dus met de helft omlaag gaat. Er zijn in totaal 25 nestkasten beschikbaar voor deze actie.

Deze nestkasten zijn zowel geschikt voor koolmezen én pimpelmezen. Beide lusten zij ook rupsen van de buxusmot. Een dringend advies is om géén giftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken in de buurt, aangezien de jonge mezen hiervan doodgaan. En denk ook aan hitte, mocht in de broedtijd weer erg warm worden.
Tip: bloeiende planten trekken ook nuttige insecten aan die ondersteunen bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Op 28 maart is het mogelijk om een tegel in te leveren voor een gratis tuinplant. 

Actievoorwaarden:

  • Deze actie is alleen geldig voor inwoners van IJsselstein.
  • Eén nestkast per huishouden.
  • Deze actie is geldig vanaf woensdag 26 februari.
  • Prijs van de nestkast is €7,75 (na aftrek subsidie).
  • OP=OP actie!
  • Voorwaarde vanuit gemeente; ophangen in eigen tuin of balkon.
  • Alléén bij Intratuin IJsselstein.

Hieronder zie je medewerker Patrick met de nestkastjes.

DSC08662 Middel


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2020

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwillers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).