De kerstboomtuin is weer gevuld. Een nieuwe ronde gaat van start in november 2022.

 

Inwoners van IJsselstein kunnen meedoen en hun kerstboom laten 'overzomeren' in onze logeertuin. We hebben veel geleerd van afgelopen jaren. Vooral dat het een heel leuk project is waar veel mensen blij van worden. 

kerstboomkrabbel

 

Hoe het werkt

  • U kunt uw boom aanmelden op/via deze site vanaf 15 november.
  • Na ontvangst van aanmelding en ondertekening van het regelement (dit is een voorwaarde vanuti de Gemeente) ontvangt u bevestiging en krijgt u bericht of er nog plek is.
  • Elke boom krijgt een label met nummer en wordt zo in onze administratie gekoppeld aan de eigenaar.
  • De tweede zaterdag na de jaarwisseling, 8 januari 2022,  kunt u de kerstboom brengen en samen met vrijwilligers van KNIJ in de grond zetten.
  • De eerste zaterdag na 5 december kan de boom met aanwezige vrijwilligers van KNIJ uit de grond gehaald en meegenomen worden.
  • De lokatie wordt bekend gemaakt nadat uw plek gereserveerd is.
  • Het herplanten van uw boom is gratis, zowel de administratie en mogelijkheid van herplanten wordt geheel door vrijwilligers van KNIJ gefaciliteerd.
  • Meehelpen met planten wordt zeker gewaardeerd!
  • Let op! Aanmelden gebeurt in eerste instantie op volgorde van binnenkomst. In tweede instantie op volgorde waar de boom gekocht is. De duurzame heprlantbare bomen van de Intratuin IJsselstein hebben voorrang.
  • Meedoen kan alleen voor inwoners van IJsselstein.

 

De inschrijvingen gaan zo hard dat we nu al vol zitten.
We gaan verder met een wachtlijst. Bij uitval van een kerstboom of andere reden komen er dan weer plekken vrij. (Is de ervaring tot nu toe dat dit elk jaar gebeurt)
Dus klik op de link hieronder om in te schrijven voor de wachtlijst.
(ps apart mailen voor een plek heeft geen zin, we volgen de aanmeldformulieren voor het overzicht)

>>Inschrijven is pas weer mogelijk in november 2022

Herplantbare kerstbomen

 

Intratuin IJsselstein koopt speciaal voor dit KNIJ project duurzame herplantbare kerstbomen in.
Dit is een groot succes.

Ten eerste omdat: de bomen al snel uitverkocht zijn. 

Ten tweede omdat: deze bomen het beter doen dan andere. Het eerste jaar, met andere bomen, heeft 75% het niet overleefd vanwege te selcht wortelstelsel. Het jaar daarop, met de bomen van Intratuin, heeft 75% het wél overleefd.De 25% die het niet gered hebben waren al meerdere malen herplant en/of van andere afkomst.

Ten derde omdat: er ook landelijk interesse is in dit project, Jeugdjournaal en SBS6 hier verslag van hebben gemaakt, en hiermee het sneeuwbaleffect in gang is gezet.

Ten vierde omdat: Intratuin IJsselstein nu ook meerdere soorten heeft ingekocht en landelijk Intratuin nu ook meedoet. Hiermee kan de transitie en bewustwording verder doorbewegen.

Ten vijfde omdat: het ook gewoon erg leuk is om een kerstboom te hergebruiken. Kinderen geven 'hun' boom een naam en hebben er een band mee.

Meerdere soorten duurzame herplantbare bomen van Intratuin IJsselstein

Het eerste jaar zijn onderstaande 2 type bomen ingekocht voor KNIJ.
Intratuin heeft dit jaar een nog uitgebreider assortiment met duurzame doorwortelde potbomen.  Ook heel landelijk Intratuin koopt ze nu in.

De ervaringen met de bomen zijn zeer positief. Ze hebben een parchtig krachtig wortelstelsel en zijn speciaal gekweekt om te kunnen herplanten. Ook in pot blijken ze goed overzomerbaar te zijn. Dus als je een plekje in tuin of op balkon hebt, kun je de boom ook met pot neerzetten.

Tijdens droge periodes wel goed water geven, en liever niet hele dag in de hete zon zetten (boven 30 graden).

Assortiment

In week 48 (vanaf 29 november) staan er 5 duurzame in pot gekweekte kerstbomen in de folder. Deze komen uit België en Denemarken en zijn MPS of Global Gap gecertificeerd waardoor ze ook werkelijk zo duurzaam mogelijk gekweekt zijn.

Abies Nordmanniana 60-80cm  24,99

Abies Fraseri 80-100 cm  29,99

Abies Lasiocarpa 80-100 cm  34.99

Picea Pung. Glauca 100-125cm  29.99

Picea Abies 80-100cm   22,99

 

Wel of niet herplantpaar

De ervaring van afgelopen jaren leert dat kerstbomen, gekocht bij bouwmarkten en Welkoop niet levensvatbaar zijn.Veel bomen bleken recht afgezaagd en hadden te weinig worstelstelsel om te kunnen overleven, ondanks dat ze als boom met pot of kluit waren gekocht.

Vandaar dat we erg blij zijn dat Intratuin IJsselstein speciaal voor dit project duurzame herplantbare kerstbomen heeft ingekocht.  De speciaal ingekochte bomen van Intratuin geven de grootste kans, en hebben onze voorkeur en ook voorrang indien er een wachtlijst ontstaat.
Bomen gekocht bij een kweker met kluit komen daarna op de lijst.
Bomen gekocht bij bouwcentra en Welkoop worden om teleurstellingen en extra werk te voorkomen niet meer herplant.

Voor degenen die al een boom hebben herplant: U heeft al bericht ontvangen of uw boom al dan niet de zomer heeft overleefd.

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2020

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwillers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).