Een mooi nieuw informatiebord met vrolijke illustraties rondom Klimaatadaptatie bij fruitbomen in IJsselstein: Eetbare Klimaatadaptatie!

Hoe ziet het eruit:


klik op de link voor het eindresultaat en info op het bord. Het is een publieksvriendelijk bord met vrolijke illustraties. Tegelijk zijn er resultaten in verwerkt die het belang van bomen zichtbaar maken op gebied van klimaatadaptatie en duurzaamheid.
illustratie infobord

 

>> Lees verder onder de foto

infobord_klimaatadaptatie.jpg

Wat is er onderzocht:

  • Er is onderzoek gedaan naar het Natuurlijk Kapitaal van de fruitbomen in IJsselstein. Dat is de waarde die bomen hebben vanwege de diensten die zij leveren.
  • Er is voor het eerst berekend voor hoeveel C02-, fijnstof- en regenwateropvang de fruitbomen zorgen, en hoeveel zuurstof de fruitbomen leveren. Een wereldwijde primeur.
  • Een sneak preview: De fruitbomen zijn € 1,43 miljoen waard vanwege hun bijdrage aan klimaatadaptatie.
  • Alle fruitbomen in IJsselstein vangen jaarlijks 3.275.000 liter regenwater op.
  • Verder scheelt de temperatuur op een zomerse dag tussen de fruitbomen al snel 12 graden met de weg ernaast.


De fruitbomen leveren dus een goede bijdrage om de stad in de extremere weersomstandigheden beter leefbaar te houden.
Dat is met recht iets om trots op te zijn. Daarnaast kunnen we vooral genieten van de prachtige bloesem en heerlijke fruit!

Wie:

  • Diverse experts hebben hieraan vrijwillig bijgedragen. Ecoloog en vrijwilliger bij Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ), Luc Lappee heeft de omtrek van de fruitbomen in alle IJsselsteinse boomgaarden opgemeten.
  • Daarna heeft Fons van Kuijk, IVN-er, wetenschapper en I-Tree specialist, berekeningen uitgevoerd en een rapport gemaakt.
  • Student watermanagement Harm van Barneveld en vormgever Gerard Kruithof hebben hier een publieksvriendelijk bord van gemaakt.
  • University of Applied Sciences Van Hall Larenstein is hier ook bij betrokken geweest. Zij hebben ook Itree metingen verricht.
  • Voor het onderzoek zijn vooral de metingen van ecoloog Luc Lappee gebruikt aangezien deze vollediger waren en meest betrouwbaar bleken te zijn.

 

Waarvoor:

Het bord heeft belangrijke informatie over de waarde van fruitbomen inzichtelijk gemaakt. Hierdoor is dit project wetenschappelijk van belang geweest. Deze informatie is publieksvriendelijk toegankelijk gemaakt zodat iedere inwoner mee kan genieten en bewust kan worden dat we goud in onze stad hebben. Gewoon in de openbare ruimte.Eind december is het bord geplaatst door Jaap de Vries Producties in de boomgaard bij de kruising Haanderik-Eiteren, wijk Achterveld in IJsselstein.
Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen.

Het bord is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Vormgever Dokwerkers, Provincie Utrecht en Gemeente IJsselstein.
Voor meer info over de fruitcollectie, kijk op de speciale IJsselsteinse fruitwebsite fruitcollectieijsselstein.nl of op Fruithoofdstad van Europa pagina op KNIJ site

 

Meer over klimaatadaptatie

Wil je meer weten over wat dat nu inhoudt, klimaatadaptatie? Bekijk deze clip uit ons webinar over Sedumdaken. 

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2022

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwilligers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).