Er is grote interesse voor sedumdaken.  Kijk alvast naar onze foto's en de video van het webinar. Wat was er mogelijk in 2022:

 1. Inschrijven voor sedumdak met 30% subsidie. Inschrijven via KNIJ. De subsidie wordt direct verrekend in de eindfactuur.
 2. Inschrijven voor sedumdak mét zonnepanelen. De subsidie geldt alleen voor het sedum. KNIJ verzorgt de korting hiervoor.
 3. Inschrijven voor sedum via Intratuin IJsselstein. Zie hieronder voor meer uitleg.

Wat is er al bekend voor 2023 ?

 1. sedumdak via de KNIJronde, zal aangevraagd worden bij het waterschap HDSR via Blauw Initiatief. Als dit goedgekeurd wordt kunnen de eigen leverrrondes weer vervolg worden en melden we dat hier.
 2. sedumdak mét zonnepanelen, kan alleen vervolgd worden via gemeente IJsselstein. Tot nu toe heeft gemeente aangegeven geen interesse te hebben hier in 2023 aan bij te dragen.
 3. sedum via Intratuin IJsselstein. Dit loopt door zolang er subsidie over is.

Ook al is op dit moment nog niet alles bekend over 2023, je kunt gewoon inschrijven via inschijfformulier. als er meer bekend wordt krijg je vanzelf bericht vanuit het sedumteam.

 

>> Volg deze link om je in te schrijven. Sedumactie mei 2021

 

Subsidie op 3 manieren

Je kunt op de volgende 3 manieren in aanmerkingen komen voor subsidie.

1. Meedoen met de gezamenlijke inkoopactie
Wij doen ons best om met de vrijwilligers 2x per jaar sedum te leveren in IJsselstein, in het voorjaar en in het najaar.
De huishovenier Hans Lappee van Natuur, Groen & Beleving plaatst een grote bestelling en brengt dit samen met KNIJ vrijwilligers rond.
De trays die geleverd worden zijn de lichtgewicht Place ’n Go trays, zijn 25 x 25 cm en wegen 50 kg/m² verzadigd. Bekijk hier een handige aanlegvideo.

Prijzen 2023 :

Place ’n Go sedumtray
Wortelwerende folie
Bladvanger
Bolrooster 
Grind
Organische bemesting       

€ 46,43 per m²
€ 2,18 m²
€ 5,05 per stuk
€ 6,91 per stuk
€ 3,38 per stuk
€ 38,39 per emmer van 5 kg

               
                  
                             


De prijzen zijn inclusief BTW en transport (het wordt aan de deur geleverd). De 30% subsidie is er al vanaf. In de aanlegvideo is te zien hoe de materialen verwerkt moeten worden.
De prijzen blijven niet altijd hetzelfde. Per nieuwe sedumronde moet een nieuwe prijs worden vastgesteld, rekening houdend met oa indexeringen.
Scrol naar beneden voor meer info en aanlegvideo.

Aanmelden kan via het aanmeldformulier. Vervolgens stellen wij een opdrachtbevestiging op. Zodra wij deze getekend retour hebben ontvangen doe je mee met de volgende ronde. Deelname is op volgorde van aanmelden en er geldt op=op.
Bij een deelname ontvangen wij graag foto’s voor én na het aanleggen, ter verantwoording van de subsidie.

 

sedum plus zonnepanelen

2. Meedoen met sedum+ zonnepanelen

Zonnepanelen en sedum is een goede combi op het dak! Sedum verkoelt namelijk de omgeving wat zorgt voor een hoger rendement van je zonnepanelen. Wat er mogelijk is op je dak is maatwerk en verschilt per dak.
Wij kunnen je in contact brengen met partijen die hierover kunnen adviseren.
Achteraf kunnen wij 30% subsidie geven over de materialen voor het sedum, niet over de aanlegkosten en niet over de materialen voor de zonnepanelen.
Mocht je zelf al een leverancier gevonden hebben dan is dat ook helemaal goed!

Meld je aan via het aanmeldformulier, en geef bij de opmerkingen aan om hoeveel m2 en welk bedrag het gaat.
Hierna neemt KNIJ contact op.

Wij ontvangen uiteindelijk graag de factuur, het rekeningnummer waar we het naar over kunnen maken en een foto voor en na plaatsing ter verantwoording van de subsidie.

3. Sedum via Intratuin IJsselstein

Ook is het mogelijk om zelf sedum aan te schaffen bij Intratuin IJsselstein.
Let op: Dit is duurder dan onze eigen sedumronde van KNIJ (nr 1) en kan alléén tot een maximum van 10m2.
deze mogelijkheid kan handig zijn als je én meteen sedum wilt én een klein oppervlak hebt én hier meer geld voor wilt uitgeven.

Hoe?
- Meld je via het aanmeldformulier aan en geef bij de opmerkingen aan om hoeveel m2 sedum het gaat.
- Ga naar Intratuin IJsselstein. Let op! geldt niet voor online bestellen bij Intratuin website.
- Bij afrekenen van de sedum vul je een voucher in bij de kassa en krijg je meteen 30% korting.
- Ter verantwoording van de subsidie stuur je foto's van voor én na plaatsing via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze extra subsidie rechtstreeks via Intratuin is mogelijk gemaakt dankzij subsidie vanuit Blauw Initiatief HDSR (waterschappen)


Let op: Er kan alleen subsidie verstrekt worden als er nog subsidie beschikbaar is. OP=OP.  

 

Let op!
Voor alle drie de acties geldt:
 • Meldt je aan via het aanmeldformulier.
 • Deelname gaat op volgorde aanmelden
 • De subsidie is niet oneindig en OP=OP!
  .

We ontvangen regelmatig mails met verzoeken om met terugwerkende kracht alsnog subsidie te kunnen ontvangen, of via andere manieren dan de 3 bovenstaande mogelijkheden.
Helaas is dit vanwege subsidievoorwaarden niet mogelijk.
Alle KNIJ initiatieven worden door IJsselsteinse vrijwilligers geinitieerd, gefaciliteerd en uitgevoerd.
Elk sedumprject vraagt veel vrijwilligersuren gezien alle adminsitratie, organisatie en subsidievoorwaarden.
Het helpt ons om geen mails te sturen met dergelijke verzoeken.
Vragen kunnen het best gesteld worden in de opmerkingenvak onderaan het aanmeldformulier.

KNIJ verkrijgt subsidie via het Blauwe Bewonersinitiatief van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en vanuit de Gemeente IJsselstein.
Er zijn regelmatig vervolgrondes. Gezien de grote interesse is het raadzaam in te schrijven voor de wachtlijst, bij een volgende ronde krijg je vanzelf bericht.

Alle nieuwe aanmeldingen houden we bij op de lijst en indien er meer bekend is wordt iedere deelnemer op de hoogte gebracht.
Wil je meer weten over de gemeentelijke bijdrage aan klimaatadaptatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe werkt het:

Je meldt je aan via de aanmeldpagina en vult die volledig in.
Als je je inschrijft kom je op een wachtlijst voor een volgende ronde.

 

Constructieberekening
Je bent zelf ten allen tijde verantwoordelijk voor de draagkracht van je dak. Een vuistregel is, als er grind ligt op je dak, dan kan het dak ook het gewicht van sedum dragen. Het grind moet er wel eerst vanaf. Mocht je twijfelen dan is het raadzaam om een constructeur in te schakelen en een constructieberekening uit te laten voeren.
Hiervoor kun je eventueel terecht bij Ingenieursbureau de Linge, 06-44674662.

 

 Bij interesse in sedumdaken, kijk hieronder het webinar en de extra vragen onderaan.

Webinar bekijken

>> Link naar de video

Je kunt evt doorscrollen naar 9:50 waar de presentatie begint.

Er werden in het webinar veel goede vragen gesteld, onderaan deze pagina vind je een aantal antwoorden

 

De korting op sedum geldt voor bestellen en leveren van het sedum. Het aanleggen valt hier niet onder, een hovenier kan dit, indien nodig, tegen een vergoeding uitvoeren. Sedum voor deze deelname wordt gekweekt door Sempergreen.

Je bent zelf verantwoordelijk voor de draagkracht van het dak.

De aanleg is zeer eenvoudig. Je plaatst eerst het beschermdoek, daarop de trays. Mocht er een randje overblijven dan kun je deze opvullen met grind. Mocht er al grind op je dak liggen, dan moet dit er eerst vanaf.

Naar verwachting kunnen de sedumtrays in april/mei worden geleverd.

>> Hier bij Sempergreen kun je een duidelijke instructievideo zien. 

>> Meer informatie over groene daken, stappenplan vanuit NMU.

>> Hier kun je de hittestress kaart van je omgeving bekijken.

 

 

>> Volg deze link om je in te schrijven op de wachtlijst.

Sedum herfst 2021

 

Hoeveel sedum in 2021

In mei 2021 zijn 2 grote vrachtwagens met 33 pallets sedum geleverd. Dat is 600m2 en 33.000 KG sedum op de IJsselsteinse daken erbij.
Vrijwilligers van KNIJ hebben op 35 adressen sedum rondgebracht.
In oktober 2021 is er opnieuw een grote vrachtwagen gekomen en door vrijwilligers van KNIJ is het sedum bezorgd. Opnieuw ruim 300m2 erbij.

Hoeveel is dat?
Als alle trays van 2021 achter elkaar gelegd zouden worden in een lijn, dan kunnen we bij de Zendmast beginnen en ruim voorbij de hockeyvelden uitkomen. Of bij de Skipiste in Nieuwegein.

 

Antwoorden op vragen uit het webinar

 

Als de subsidie bij KNIJ op is, kun je als inwoner zelf subsidie aanvragen bij de gemeente?

Nee, dit kan helaas nog niet. Dit was al vier jaar lang onze wens voor de gemeente en daarover hebben we vaak overleg gehad. Dit jaar is er een eenmalige bijdrage door de gemeente gegeven. De mensen van de gemeente doen nu hun best om een inwonersloket voor sedum te realiseren. Wanneer dit gaat lukken, is nu nog niet bekend. Het zou ook voor KNIJ heel prettig zijn, aangezien het vele uren aan vrijwilligerswerk bespaart.

Het is wel mogelijk om zelf als inwoner bij HDSR Blauw bewonersinitiatief een subsidie aan te vragen. Dat hebben we vanuit KNIJ ook gedaan. Daarbij is 5000,- het maximum bedrag voor een project. Waarvan in 2021 30% van de kosten voor sedum vergoed wordt door het HDSR.

Voor alle duidelijkheid: KNIJ is een inwonersintiatief voor en door inwoners. Wij zijn vrijwilligers die veel tijd aandacht en energie in dergelijk projecten stoppen, zonder dat we hier verder eigen voordeel uit halen. Onze intentie is een bijdrage te kunnen leveren vanuit inwoners in de transitie naar een duurzame gezonde toekomstbestendige leefomgeving.

Kan er ook bij andere leveranciers worden besteld?

Het sedum komt bij Sempergreen vandaan. Dit is de kweker. Vanuit KNIJ hebben we voorkeur voor Sempergreen omdat deze kwekerij het dichtst bij IJsselstein ligt en daardoor de vervoersbelasting zo laag mogelijk blijft. Het is een groothandel, die aan winkels en hoveniers levert.
Het is uiteraard als inwoner ook mogelijk om sedum bij Intratuin IJsselstein te kopen. Hier liggen ook meestal trays in de showroom. Het sedum van Intratuin komt ook van Sempergreen.

Hoe zit het met de luchtkwaliteit in IJsselstein?

Tijdens het webinar werd verteld dat sedum ook fijnstof opvangt.
De luchtkwaliteit wordt gemeten via een ander project waar KNIJ bij betrokken is: het Snuffelfietsproject. Er fietsen dagelijks ruim 30 mensen met een snuffelkastje in en rond IJsselsten, die de luchtkwaliteit meten. Dit is een initiatief van Provincie Utrecht waarbij o.a. het RIVM bij betrokken is en alle metingen verwerkt. De metingen zijn dagelijks te volgen op de website van snuffelfiets.

 

Video Netwerk Water & Klimaat

Een enthousiaste bewoonster van IJsselstein heeft haar sedumdak geregeld via KNIJ. Inspiratievideo!

 

Op foto: KNIJers Shannon Hoeflaken en Harm van Barneveld. Beiden experts op gebied van sedum, klimaatadaptatie en watermanagement. Stel je vraag aan hen tijdens het webinar.

sedumdak met shannon en harm

Alle KNIJ initiatieven worden door IJsselsteinse vrijwilligers geinitieerd, gefaciliteerd en uitgevoerd.

 

 

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2022

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwilligers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).