Welke planten groeien er voor jouw deur? Dat willen wij en onderzoekers graag weten!  Lees hier meer en kijk de presentatie. 

We noemen alle planten die dicht in de buurt van asfalt en tegels groeien stoepplantjes. Niet alle planten kunnen groeien tussen de tegels net zoals er verschillende planten groeien aan de kust of in de polder. 

Waarom waardevol?maarts viooltje
Stoepplantjes zijn ontzettend belangrijk. Ze koelen de stad, ze zorgen ervoor dat water sneller wegloopt als het regent, ze zijn goed voor schone lucht en belangrijk voor de natuur. 

Onderzoek?
De Hortus bij Universiteit Leiden wil samen met inwoners onderzoeken welke planten er op en langs je stoep groeien en waarom. We willen dit samen met zoveel mogelijk mensen in heel Nederland doen. Op deze website kun je invoeren welke stoepplantjes je waar hebt gevonden.
Het stoepplantjesonderzoek is een initiatief van de Hortus botanicus Leiden en de vakgroep Science Communication en Society (SCS) binnen Universiteit Leiden in samenwerking met Weekend van de Wetenschap.

Hulp nodig? Hoe makkelijk is het?
Via de knop bovenaan 'Stoepplantjes herkennen' is er ook advies over het leren herkennen van stoepplantjes. Onderaan die pagina staat een fotobibliotheek op bloemkleur gemaakt van alle planten die ook in de zakgids staan
https://hortusleiden.nl/onderzoek/stoepplantjesonderzoek/stoepplantjes-herkennen/
Kijk onderaan de pagina om de plantjes op te zoeken als je twijfelt.
Je kunt heel makkelijk meedoen en je hoeft echt geen tuin te hebben. 

Wat zijn de mogelijkheden:

  1. Je kunt de stoepplantjes invoeren op https://www.verspreidingsatlas.nl/projecten/floron/stoepplantjes/invoeren.aspx
    Dan worden de stoepplanten meegenomen in het landelijk onderzoek. Dus hoe meer plantjes er ingevoerd worden hoe beter!
    Je kunt zelf kiezen of je al dan niet anoniem wilt invoeren.

  2. Je kunt met stoepkrijt de naam van de plantjes erbij schrijven. Hierdoor zullen voorbijgangers makkelijker verrast worden door een leuk plantje wat normaal gesproken misschien onopvallend langs de kant van de stoep groeit.
    Zo brengt het aandacht dat deze plantjes meer zijn dan ‘ongewenste kruiden’. Ze vangen water op bij buien, vangen fijnstof op en helpen bij verkoeling en vergroten de biodiversiteit.
    Inspiratie voorbeelden in andere steden: livegreenmagazine.nl/stoepplantjes-belangrijk-onderdeel-van-de-stad

Iedereen kan meedoen! Je kunt zelf kiezen of je alleen moet stoepkrijt aandacht wilt geven aan de stoepplantjes of ze wilt invoeren voor het onderzoek of beide.

Het onderzoek sluit mooi aan op het biodiversiteitsonderzoek (Bioblitz) in IJsselstein. Dit onderzoek is in 2021 begonnen en loopt door tot eind 2023.
Er zijn inmiddels ruim 5.000 waarnemingen gedaan waarvan ruim 850 verschillende soorten planten, dieren, korstmossen, mossen en paddenstoelen.
Kijk op Waarneming.nl voor de actuele status.
Ook met het stoepplantjesproject in IJsselstein hebben diverse organisaties zoals KNIJ, IVN en KNNV opnieuw krachten gebundeld en leveren hun bijdrage aan het onderzoek.
Iedereen mag hieraan meedoen! look zonder look

Televisie

Het programma Binnenstebuiten heeft ook een mooi item over het stoepplantjesonderzoek van de Hortus. Kijk naar Binnenstebuiten NCRV; op zoek naar stoepplantjes.  

Onkruid?

Het woord onkruid is eigenlijk ongepast. We spreken liever van 'spontane kruiden'. Planten die spontaan groeien kunnen heerlijke voedzame kruiden blijken te zijn. Zo is Look-zonder-Look (zie foto bij edelstenenbaan) heerlijk in een salade. Of bijvoorbeeld Vogelmuur: Vogelmuur gezond als voeding? En zevenblad door het eten roerbakken of als belangrijke waardplant voor vlinders: Zevenblad meer dan 'onkruid'

Spontane kruiden hebben meerdere functies:

  • Voedzaam en lekker. Bevat mineralen en vitaminen die in gewone kropsla meestal niet meer voldoende aanwezig zijn.
  • Wateropvang, fijnstofopvang, vergroting biodiversiteit en verkoeling in een stad.

Onkruid bestaat dus niet. Het zijn spontane kruiden. Ze kunnen hooguit 'gewenst' of 'ongewenst' zijn. Die keuze is voor ieder persoonlijk. Een boeiende ontdekkingswereld. 

Stoepplantjesavond in Museum IJsselstein

De avond (15-7)was gezellig en leerzaam! Nienke Beets, promovendus aan de Universiteit Leiden hield haar presentatie online voor ons. Daarna ging de groep naar buiten om zelf stoepplantjes te zoeken en te determineren. 

Je kunt de presentatie hier bekijken. 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2022

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwilligers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).