Je hoort een hoop gezoem en je ziet ongelooflijk veel insecten in de lucht. Zijn het bijen? De kans is in het voorjaar groot dat er een zwerm ontstaat. Wat kun je doen? 

In het bijenvolk worden in de lente de nieuwe koninginnen geboren. Vaak kan de imker de jonge koninginnen apart nemen maar soms gaat er eentje op bruidsvlucht en een deel van het bestaande volk gaat met haar mee. Dan gaan ze zwermen! Ze zoeken een plek in de wijde omgeving om een nieuwe start te maken. Dan zie je ze rondzoemen en uiteindelijk strijken ze ergens neer in een dichte kluwen van bijtjes.

Gelukkig zijn er imkers in IJsselstein die zo'n bijenzwerm meestal kunnen 'scheppen', als het maar op een enigszins bereikbare plek is. En dan heeft die imker er weer een volkje bij.

Imker bellen!

Als je een zwerm ziet, bel dan met de dichtstbijzijnde imker. Op de website van de IJsselsteinse Bijenvereniging staan ze vermeld.

Foto- en videoverslag

Karen Bruinsma (van het kunstproject Vingerafdrukken van IJsselsteinse appels en peren), ontdekte een zwerm in haar tuin. De kluwen bijen hing bij de buren. Samen ondernamen ze actie en belden de imkers. We kregen een foto- en videoverslag van hoe dat bijen scheppen verliep! 

>> Klik op de foto of hier om de presentatie te openen. Je kunt gemakkelijk scrollen door de presentatie. 

IMG 1636


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2022

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwilligers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).