Vrijdagavond 15 juli geeft Nienke Beets, promovendus bij de Hortus botanicus en Universiteit Leiden een presentatie over stoepplantjes en haar onderzoek in Museum IJsselstein.


Na de lezing maken we een wandeling om samen in het centrum van IJsselstein de stoepplantjes te ontdekken en in kaart te brengen. 

Nog nooit gehoord van stoepplantjes? Kom en ervaar!
Ben je een donkergroene natuurliefhebber? Kom en verdiep je kennis!

Tijdens de avond worden een paar boeken met prachtige kleurplaten van stoepplantjes verloot.
Deze avond is geschikt voor deelnemers vanaf 12 jaar. 

Inloop 19.30 uur, aanvang 19.45 uur, gratis deelname.
Opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk hier voor meer info over het stoepplantjesproject van KNIJ.


Meer over het onderzoek

Het stoepplantjesonderzoek is een burgerwetenschapsproject waarbij we met zoveel mogelijk mensen in Nederland in kaart brengen welke wilde stoepplantjes waar groeien. Het doel is om erachter te komen hoe we de stad groener en beter kunnen maken voor mens en natuur met wilde planten. Ga naar www.stoepplantjesonderzoek.nl om mee te doen, volg het project op social media @stoepplantjes of schrijf je in voor de nieuwsbrief

 

Stoepplantjes verkoelen de stad

Planten worden vaak ondergewaardeerd. Stoepplantjes bij uitstek omdat we die vaak onkruid noemen. Stoepplantjes zijn juist belangrijk omdat ze de stad verkoelen, zorgen dat water beter wegloopt bij hevige regen, zorgen voor schonere lucht, goed zijn voor je brein en ze zijn goed voor de (stads)natuur. Wilde planten zorgen voor biodiversiteit en steunen de wilde natuur in de stad zoals insecten, vogels en zoogdieren zoals egels en vossen.

Als we meer weten over welke stoepplantjes waar voorkomen en waarom kunnen we er ook achter komen hoe we stoepplantjes kunnen gebruiken om de stad beter te maken voor mens en natuur. Met de data uit het onderzoek willen we welke planten waar groeien vergelijken met het straat onderhoud van de gemeente. Zo hopen we erachter te komen welk onderhoud van straten het beste is voor steden en dorpen. We doen onderzoek samen met burgers om de wetenschap dichter bij de maatschappij te brengen. Ik hoop dat we ook onderzoeksvragen krijgen vanuit burgers die we samen kunnen proberen te beantwoorden. Als mensen op zoek gaan naar stoepplantjes voor onderzoek worden ze zich misschien meer bewust van de natuur om zich heen, ook in de stad.

Die natuur gaan ze dan misschien meer waarderen, dat is ook deel van het onderzoek. Het stoepplantjesonderzoek is in oktober 2021 gelanceerd en georganiseerd in samenwerking met Weekend van de Wetenschap en duurt nog zeker tot zomer 2025. 

- Door Nienke Beets

 

SToepplantjes


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2022

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwilligers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).