Op zaterdagmiddag 25 juni 2022 was er een duurzame markt in de binnenstad van IJsselstein.

Op deze markt was niets te koop, maar je kreeg gratis adviezen, tips, informatie, inspiratie en er waren mooie prijzen te winnen.

 

Duurzame Markt IJsselstein groot succes

 

Verslag van één van de vier organisotoren Dyana Loehr:

Zaterdagmiddag 25 juni was de Duurzame Markt IJsselstein in de binnenstad. Maar liefst 20 duurzame organisaties en initiatieven stonden in kramen in de Benschopperstraat. Daarnaast was er een kinderplein en een duurzame quiz. Het was gezellig druk en de reacties waren positief: “Super informatief, inspirerend, op een leuke manier. Volgend jaar weer?”.

Bij het inrichten van markt ’s morgens viel er nog af en toe een buitje, maar de hele middag was het droog met een lekker zonnetje. In combinatie met de interessante thema’s in de marktkramen, zorgde dat voor een grote en brede belangstelling voor deze eerste Duurzame Markt.

Energietransitiefonds
Edwin Tas, de nieuwe wethouder Duurzaamheid, opende de Duurzame Markt met het bekendmaken van een mooie duurzame stap van de gemeente: het oprichten van een energietransitiefonds, ter ondersteuning van IJsselsteinse huishoudens.

Duurzame stapjes
Lokale, regionale en landelijke organisaties gaven voorlichting en tips over duurzame stapjes die iedereen kan zetten: Duurzaam Lopikerwaard, Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom, Bibliotheek Lek en IJssel, Grootouders voor het klimaat, Achterveld Actief met verduurzaming van je huis, Energie-U, Samen Duurzaam Nieuwegein, Groenplatform IJsselstein, Meer Bomen Nu, Samen meten Utrecht met Snuffelfiets, ProVeg Nederland, Rijne Energie, Goedopweg, Klimaatgesprekken, Klimaatneutraal IJsselstein, Zwerfstok, Enjoycleaningup, No Plastic Runner, Werkcentrum Zomoooi, Food and Future.

Sedum
Shannon Hoeflaken stond bij de duurzame oude bakfiets van Klimaatneutraal IJsselstein: “Het was zo druk dat we geen tijd hadden om bij te houden hoeveel mensen er bij de kraam kwamen. Veel mensen kwamen speciaal voor het sedum. Ook voor regentonnen en radiatorventilatoren was veel interesse.”
Christiaan Otten van ProVeg Nederland: “Het viel me op dat veel mensen inmiddels weten dat dierlijke voeding niet duurzaam is en meer plantaardig willen eten, maar dat lastig vinden. Voor hen is de VeggieChallenge ideaal: een maand gratis tips en recepten. En je bepaalt zelf hoeveel je doet.”

Goed initiatief
De bezoekers reageerden enthousiast en vonden de markt gezellig. Mevrouw Meijer vindt vergroening van tuinen en balkons belangrijk. Wat vindt ze van de markt? “Wat een leuke middag! Van mij had zoiets al jaren eerder gemogen.” Het gezin Ringeling doet al veel aan duurzaamheid: “We zien toch nog nieuwe dingen. De markt is een goed initiatief om mensen bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen. Iedereen kan kleine stapjes zetten voor een duurzame toekomst.”

Quiz
Er was een kinderplein waar de kinderen konden krijten of knutselen met hergebruikte materialen en waar werd voorgelezen uit duurzame boeken. Bovendien was er voor alle deelnemers een duurzame quiz met gesponsorde duurzame prijzen zoals een regenton, ledlampen, sap van streekfruit en wasbare stoffen zakken voor brood/groente/fruit. De quiz met de juiste antwoorden is te vinden op https://bit.ly/duurzamemarkt.

De organisatoren, Marijke van der Heijden, Marie-José de Zeeuw, Sanne de Bruijne en Dyana Loehr zijn zeer tevreden. Een fijne sfeer, veel publiek, een mooie diversiteit aan thema’s in de kramen. “Hopelijk hebben we IJsselstein weer een stapje duurzamer gemaakt.”

Knij op de Duurzame Markt

 

 

 

Agendatip:

25 juni Duurzame Markt

Er staan kraampjes over o.a. verduurzaming van je huis, energie, reizen, voeding, afval, speelgoed, milieueducatie, bomen, tuinen, etc. Ook zijn er speciale activiteiten voor kinderen.

KNIJ staat hier ook met een kraam vol info over kortingsacties! Gratis plantjesactie, 30% korting op sedum en binnenkort regentonnen. Intratuin staat ook bij onze kraam waardoor je terecht kunt voor al je vragen over de kortingsacties en mogelijkheden van regentonnen, tegel eruit plant erin en sedum.


Wil je ook duurzame keuzes maken? Of weet je nog niet zo goed wat er allemaal mogelijk is? Zet de markt vast in je agenda, kom gezellig langs en laat je inspireren!

Via het Facebookevent kun je aangeven dat je gaat en de ontwikkelingen volgen. 

Wanneer? Zaterdag 25 juni.
Waar? Benschopperstraat, binnenstad.
Tijden? 13 tot 16 uur.

Om 13.00 uur wordt de duurzame markt feestelijk geopend door een mystery guest.

Op de foto de organisatoren, vlnr: Marijke, Sanne, Marie-José en Dyana.

duurzame markt dames


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2022

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwilligers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).