Met deze columns proberen wij van Klimaatneutraal IJsselstein lezers aan te zetten tot daden en niet alleen tot goede voornemens. Nederlanders zijn namelijk heel welwillend als het goede voornemens of de beperking van de CO2-uitstoot betreft.
Het is goed om op de IJsselsteinse daken steeds meer zonnepanelen te zien. Helaas is het energiezuiniger maken van woningen op dit moment te vaak afhankelijk van de rijkdom van de bewoner of de eigenaar.
Andersom is diezelfde rijkdom de reden waarom het zo moeilijk is om écht minder energie te verbruiken. Op televisie werd eens een gesprek tussen een aantal mensen uitgezonden – zo te zien redelijk welgesteld en goed opgeleid. Wat wilden zij bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot? Het gesprek leek een soort openbare biecht: men toonde berouw, om vervolgens besmuikt toe te geven dat er niets zou veranderen.
Een consultant vertelde daar dat hij zijn klanten meeneemt naar Ibiza, omdat ze daar makkelijker 'out of the box' kunnen denken. Misschien flauw, maar je ziet het voor je: als hij zijn klanten zou voorstellen om in de eigen regio te gaan wandelen, ook een prima manier om 'uit je box ' te denken, zouden ze misschien een ander bureau in de arm nemen.
Hoe dan ook: werk maken van energieneutraal leven vraagt al gauw om andere keuzes te maken dan je normaal zou doen. Daarom een tip voor een stap die iedereen kan zetten, zónder dat de omgeving er iets van merkt: koud douchen. Als je het met beleid doet – eerst benen en armen onder de straal, dan de rest – is het een koud kunstje. Deze hitte is een mooie periode om daarmee te beginnen. En na een jaar zie je het echt op je energierekening.