Klimaatspecialist Jeroen Loots noemde in 2015 Nederland het vieste jongetje van de Europese klas nieuwe en duurzame economie. De overheden en bedrijven zijn zich volgens hem nog onvoldoende bewust van financiële risico's als gevolg van de klimaatverandering. Denk aan de oplopende schades voor verzekeraars door noodweer en daarmee stijgende premies. Ook beleggen banken nog steeds in gas- en oliebedrijven die op termijn niets meer waard zijn.
Ik denk terug aan mijn klasgenootje Maria. Zeven jaar oud, tenger, mooie donkere krullen, bruine ogen en verlegen. Ze durfde nooit iets te zeggen, ook niet van haar plasje onder de stoel. De non die les gaf wel. Dat was pijnlijk duidelijk als Maria de klas verliet, na een tirade van De Non. Natte voetstappen achterlatend verliet ze met gekromde rug de klas. Als vieste meisje van de klas, volgens De Non.
Zou het Rutte zo ook zijn vergaan toen hij in 2015 de Parijse top verliet, als vieste jongetje van de klas? Zijn comeback op de reünie van de Parijse top in 2017 heeft hem wel ambitieuzer gemaakt. Hij streeft er zelfs naar om de CO2-uitstoot zelfs tot 55 procent te verlagen, in plaats van de afgesproken 40 procent. Ik ben nieuwsgierig hoe Rutte dat van plan is en google naar de VVD-site. Daar lees ik: "Investeren in duurzame energie is noodzakelijk". En: dat ze "in de toekomst minder subsidiegeld willen steken in bepaalde vormen van duurzame energie", omdat volgens de VVD de echte energiebronnen van de toekomst nog niet ontdekt zijn. Tegenstrijdig vind ik: we hebben nog maar 12 jaar te gaan. Maria is zindelijk. Zal Rutte de volgende top weer verlaten als vieste jongetje van de klas? Of helpen we hem de top met rechte rug te verlaten?