't Is weer voorbij die mooie zomer, hoor ik Gerard Cox melancholisch op de radio zingen. En ik denk: "Inderdaad, eindelijk…!!!". Je hoort mij niet vaak klagen over het weer, maar als ik dat dan tóch doe heb ik er alle reden toe. Eerst regent het maanden bakken uit de hemel, daarna is het weer tijden gortdroog en loeiheet. Echt, vré-sé-líjk vond ik het! Dus ik ben superblij dat ik weer een sjaaltje om kan doen om te genieten van echt Hollands weer. Mijn zomerslaap in mijn hitteverstophol is voorbij. Het leven kan weer beginnen.

En dan komt een vriendin met de boodschap dat we voortaan meer van deze zomers zullen krijgen. Een gemiddelde stijging van zes graden kan zomaar werkelijkheid gaan worden volgens het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties. Dat heeft ze gehoord in een nieuwsprogramma.

Even overweeg ik een enkele reis IJsland. Maar familiebanden en vrienden houden me hier én ik spreek geen vloeiend IJslands. Dus het wordt tijd voor andere maatregelen. Hoe ga ik mijn huis koel houden? Ik google wat en lees over isolerende glasfolie hebt en kozijnen met HR of HR++ ruiten. Ook plantbegroeiing tegen je muren of een boom voor je huis kunnen voor verkoeling zorgen. Maar beter is korte metten te maken met de CO2-uitstoot die de aarde opwarmt. Minder de auto nemen. Minder of liever helemaal niet meer vliegen. Je huis isoleren. Je laptop uitschakelen. De diepvriezer ontdooien. De droger vermijden. Minder vlees eten. Ik lees dat een lekker biefstukje voor evenveel uitstoot zorgt als een autorit van zeventig kilometer. Ik vrees dat ik minder gezellige praatjes zal maken met de slager de komende winter. Als het dan maar wel een paar graadjes scheelt de volgende zomer…


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs