Een KNIJ-maatje stuurt een appje met een grappige tekst. Het blijkt van een scheurkalender te komen. En ja, waar hangt een scheurkalender meestal? Het toilet. Een mede-KNIJer vraagt al lollig of 1 velletje voldoende was en ongemerkt gaan mijn gedachten naar toiletbezoeken in Zuid-Amerika, waar tijdschriften en kranten in het toilet lagen. Niet om te lezen! Na gebruik in een open mandje te deponeren. Wat hebben we het hier dan toch luxe. Zelfs het ecologische toiletpapier dat 100% ongebleekt en gerecycled is, is zachter dan dat grijze papier van vroeger.

Terug uit mijn mijmeringen over de toiletbezoekjes in Verweggistan-landen lees ik de tekst op het kalenderblaadje. Het is van de Amerikaanse milieu-advocaat Gus Speth: “Vroeger hoorde ik dat de top drie van milieuproblemen bestond uit het verlies van biodiversiteit, het instorten van het ecosysteem en de klimaatverandering. Ik dacht dat we die problemen konden oplossen met een jaar of dertig aan goede wetenschap. Maar ik had ongelijk. De top drie van milieuproblemen zijn egoïsme, hebberigheid en apathie. Om die op te lossen hebben we een spirituele en culturele transformatie nodig. En wij wetenschappers weten niet hoe je dat voor elkaar krijgt. Maar misschien zijn er al veel meer mensen bezig met het oplossen van deze top drie. En misschien hoor jij daar wel bij.”

>> Lees verder onder de afbeelding

gus speth

Daar word ik even stil van. Hoe enthousiast ik ook kan worden van mooie technische uitvindingen, het voelt wel wezenlijk kloppend dat de grootste transitie van binnenuit gaat komen en deze beweging nu al bezig is. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren, want hier hoef ik niet technisch voor te zijn.

Ik stuur het wc-kalendertekstje door naar een bevriende biologische boerin. Al snel komt er een enthousiast appje terug. “Zet je daar een top drie oplossingen tegenover? Ik probeer even: Verantwoordelijkheid of misschien beter, bewust leven. Je verbinden (met elkaar) en genieten van alle kleine dingen. Wordt het gelijk een stuk leuker!!!”
Een glimlach komt op, mijn vriendin is een echte boerin, zoals zij meteen de koe bij de horens vat!

 

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs