Op het moment dat ik deze column schrijf is het precies een jaar geleden dat ik mezelf voorbereidde op mijn eerste Dag van de Duurzaamheid in IJsselstein. 6 Oktober 2017 startte ik mijn challenge 'Minder verpakkingen Brood-Nodig'. Ik begon met het uitdelen van vijf katoenen broodzakken, om je brood in te halen bij de bakker of supermarkt en te besparen op plastic verpakkingen.

Daarna benaderde ik alle bakkers, de molen en cadeauwinkels in IJsselstein - vijftien in getal - om deze zakken te gaan verkopen. Alle winkeliers die ik benaderde, deden mee! Wat een support! Inmiddels is mijn actie uitgegroeid naar zeven andere gemeenten met zeven supporters in de provincie Utrecht en we denken na over een landelijke uitrol.
Katoenen broodzakjes zijn sinds kort ook te koop bij een van onze grootste supermarkten. Misschien is 'Minder verpakkingen Brood-Nodig' daarvoor verantwoordelijk, maar allicht heeft het er aan bijgedragen dat IJsselstein nu koploper is in het gebruik van de katoenen broodzakjes! En weer komt er een IJsselsteinse Dag van de Duurzaamheid: op vrijdag 12 oktober.

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) heeft leuke acties in de binnenstad op De Plaats. Ik verklap nog niets, maar wel dat KNIJ alle winkeliers heeft gevraagd om na te denken over hun bijdrage aan duurzaamheid en daar een draai aan te geven richting hun klanten, u en ik dus. Waar wordt u blij van als het u gaat om onze aarde en klimaat, als u een van onze lokale ondernemers bezoekt? Bent u ook zo benieuwd naar de impact die hun acties gaan hebben? Ik wel! Eén ding weet ik zeker: als onze huidige positieve samenwerking met onze ondernemers een voorbode is voor de noodzakelijke klimaatveranderingen, dan halen we de doelstellingen zéker in 2030!

Op de foto zie je Marga Spee en Cobie Kram van het Repair Café in IJsselstein, die de leuke delftsblauwe broodzakjes naaiden voor de Dag van de Duurzaamheid 2018. Het Repair Café vind je in De Centrale aan de Poortdijk. 

Kijk hier voor Brood-nodig, The Movie. 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs