''Zonder bijen is de groente- en fruitafdeling half leeg''. Recent sprak ik iemand over haar plannen om haar woonwijk sfeervoller en vriendelijker te maken met bloemenbakken. 'Volgens de cijfers helpt dat echt', vertelde ze. 'En ik heb van de imker gehoord dat de bijen die door de bloemen worden gelokt belangrijk voor ons zijn.' Nu geef ik regelmatig insectenhotelpresentaties op de scholen. Van alle kinderen tussen 8 en 14 jaar weet gemiddeld één kind per klas waarom bijen belangrijk zijn voor de mens. Het gesprek was een eyeopener.
Ik stond er nooit zo bij stil dat als een kind dit weetje van huis uit heeft meegekregen, de ouders van de rest van de leerlingen het antwoord misschien ook niet weten. Ik vertel kinderen altijd het verschil tussen bijen en wespen. Wespen overmeesteren in de zomer het liefst je limonadeglas en steken bij tegenwerking. Bijen steken alleen in nood, omdat ze hierbij hun angel verliezen en sterven. Bijen verzamelen stuifmeel en nectar en maken de voor ons bekende honing voor hun nageslacht. Waarom ze voor ons zo belangrijk zijn? En waarom de mens uitsterft als er geen bijen meer zijn?
We kunnen echt wel leven zonder honing, maar bijen vliegen van bloem naar bloem, nemen van elke bloem stuifmeel mee en bestuiven andere bloemen. Dat is wel bekend. Het meeste groente en fruit dat in de supermarkt ligt is ooit begonnen als bloem. Maar zonder bestuiving door een bij, hommel of vlinder wordt appelbloesem of een courgettebloem nooit een appel of courgette. Zonder bestuiving zou de groente- en fruitafdeling - op aardappels en bananen na - voor meer dan de helft leeg zijn.
De kinderen beseffen hoe belangrijk de bijen zijn en bouwen daarom graag insectenhotels. Zodat we allemaal appels en courgettes kunnen blijven eten.
Een insectenhotel zelf maken is heel leuk en je kunt het precies zó maken als goed is voor de insekten. Wist je dat een insektenhotelletje uit een winkel lang niet altijd voldoet? Mocht je toch willen kopen dan biedt dit artikel van de Vlinderstichting uitkomst.