Ik heb vliegangst en hoewel dat een maatschappelijk geaccepteerde angst is, ben ik blij dat ik nu met een fermer argument kan komen om niet te hoeven vliegen. Het is verschrikkelijk milieuonvriendelijk! Hoe onvriendelijk dat is, lees ik op de site FlyGrn.com.

FlyGreen rekent voor me uit wat bijvoorbeeld een retourtje Singapore aan CO2-uitstoot produceert. Maar liefst 3.180 kilo, wat gelijk staat aan 1558 douchebeurten van 10 minuten. In mijn geval het dubbele, omdat ik hooguit 5 minuten per keer douche. Manlief wil er niet van horen; hij wil zijn jaarlijkse verre reis zonder mij niet door de neus geboord zien.

Maar het geeft te denken, vooral omdat het steeds goedkoper en normaler lijkt te worden het vliegtuig te nemen voor een aangenaam verpozen elders. Een weekendje New York, een weekje Malediven, even een retourtje Berlijn of Zuid-Spanje. Het aantal vliegkilometers is de laatste 10 jaar behoorlijk toegenomen, waardoor de CO2-uitstoot door vliegverkeer meer dan verdubbeld is. De milieucompensatie van deze kilometers echter niet en dat is ook nog niet binnen afzienbare tijd te verwachten.

Daarom vroeg ik een kli-maatje wat we nu kunnen doen aan al dat vliegen. Hij is er duidelijk over: gewoon niet doen of hooguit eens in de vijf jaar een grote, langere reis. Ook vertelde hij me over brandstofontwikkelingen op basis van waterstof. Ik denk dat ik keek alsof ik water zag branden - met in mijn achterhoofd de waterstofbom - want mijn kli-maat verzekerde me direct dat waterstof niet explosiever is dan aardgas. De ontwikkeling van waterstof staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar hij denkt dat het dé brandstof van de toekomst is. In de tussentijd zal ik eens proberen van mijn vliegangst af te komen. Maar of manlief dat ziet zitten…?!


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs