Blauwe container, groen of grijs, een zak voor het plastic afval, doosje voor het glas, krat voor chemisch afval en dan hebben we nog blik, textiel etc. We kunnen tegenwoordig alles scheiden maar hoe meer je gaat scheiden hoe meer ruimte je nodig hebt. Een uitdaging voor inwoners en voor de stad.

Het valt mij op dat veel buitenlandse steden andere keuzes maken in afvalscheiding. Zo zie je hier nog steeds een openbare prullenbak met één gat voor al het afval. In het buitenland zie je steeds vaker de multifunctionele afvalbak voor plastic, papier, organisch afval en rest afval. Het maakt het scheiden makkelijker en zorgt ook voor bewustwording bij de willekeurige voorbijganger die gedachteloos zijn afval kwijt wil. Een voorbeeld voor IJsselstein?

Afvalstraat 

Ook met het gebruik van (ondergrondse) containers wordt anders om gegaan. In IJsselstein kennen we enkele grotere containers voor glas, papier en kleding. Als je weet waar ze staan kan je daar je afval kwijt. Voor het restafval moet je meer moeite doen, want die containers zijn vaak alleen toegankelijk voor bewoners met een speciaal pasje*. Het gevolg? Grote stapels zakken thuis of rondom de container. Natuurlijk mensen kunnen hun gedrag aanpassen. We kunnen hen ook helpen.

In winkelcentrum Terwijde (Utrecht) kun je zien dat het ook anders kan. Hier staat een afvalstraat met ondergrondse containers voor diverse afvalstromen waar je met je gemak je zakken plastic, organisch afval, rest afval, papier of glas kwijt kan. Gewoon voor iedereen toegankelijk. Afval scheiden is de eerste stap die leidt naar milieuvriendelijk leven. Hoe meer we gaan scheiden, hoe beter de afvalstromen hergebruikt kunnen worden. Hoe mooi zou het zijn om overal in de stad ondergrondse afvalstraten te hebben voor alle soorten afval. Makkelijk en mooier dan die lelijke gele, groene en grijze containers. Wie leidt ons naar deze straat?

------------------------------

*) Utrecht noemt dit 'Het nieuwe inzamelen', het restaval wordt niet meer bij de bewoner voor de deur opgehaald maar het kan in een ondergrondse container die maximaal 123 meter vanaf je huis is. Alle andere soorten afval worden nog wél opgehaald. Of je gaat naar de afvalstraat, zoals die in het winkelcentrum. >> Hier lees je meer over hoe dit werkt


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs