Tijdens het kerstbomenproject kwamen jong en oud hun kerstboom brengen. Echt hartverwarmend met hoeveel toewijding de boom werd behandeld en hoe kinderen bomen een naam hadden gegeven. Er zaten prachtige bomen bij. Hartverscheurend was het vervolgens toen de ‘bomendokter’ constateerde dat de wortels van veel kerstbomen waren afgehakt

en de boom al meteen naar het 'kerstbomenkerkhof' ging. Deze bomen met zeer slechte kluit kwamen grotendeels voor 40,- van dezelfde leverancier die linea recta de verbrandingsoven ingaan. Ze werden afgewisseld met boompjes waaronder een prachtige kluit met haarwortels hing. Bleek onder andere van een kweker uit Vianen voor 15,-. Van deze bomen, die nog jaren mee kunnen gaan zijn weinig verkocht.

 

Met een kluitje in het riet?

Wat een verschil. Hier zit een grote vergelijking tussen de gangbare lineaire ‘weggooi’ economie en de nieuwe visie van circulaire economie.
In eerste instantie lijken de kwekers en handelaren van duurdere afgehakte bomen beter af door de hogere inkomsten. Veel boomeigenaren voelden zich opgelicht. Hoe zou de situatie na alle commotie over een jaar of 5 zijn? Het was nu al merkbaar dat mensen volgend jaar liever een boom kiezen met goede kluit, in plaats van met kluitje het riet in worden gestuurd.

En de kweker, die oprecht een gezonde boom wil leveren, die nog jaren zijn bijdrage levert aan het kerstfeest, met minder uitputting van de aarde, zal gewaardeerd worden! Op de langere termijn loont zich dat zeker. Het verschil tussen kort genot en lange termijn genieten werd hier heel mooi zichtbaar.
Ik hoop dat we steeds meer het verschil tussen lineair en circulaire denken gaan herkennen in de keuzes die we in het dagelijks leven maken.
En intussen geniet ik na van alle leuke reacties.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs