Een kennis mailt me een Serieus Probleem! Zwerfafval op de voortgezet onderwijs scholen. In onze megafabrieken waar de jeugd van tegenwoordig wordt voorbereid op de toekomst, ziet ze vaak dat de pauzeruimtes en de schoolpleinen Een.Grote.Bende zijn, nadat alles genuttigd is.

M’n kennis wil een oplossing. Hoe gaan we maatschappijbreed de rommelkonten die zich ook onder de jeugd bevinden te lijf, nu de lijfstraffen niet meer mogen?

Het Serieuze Probleem wordt rondgemaild onder de Klimaatneutralen van IJsselstein en hierdoor ontstaat er ook – laat ik het netjes houden - een ‘discussie’ ten huize van familie De Zeeuw. De ene partij vindt dat het tijd wordt dat docenten eens verantwoordelijkheid gaan nemen, richting hun leerlingen. Zeker ligt bij een biologiedocent een grote verantwoordelijkheid op voortgezet-onderwijsscholen, vindt die partij. De andere partij vindt dat de ouders eens moeten gaan opvoeden. Helaas komt het in huize De Zeeuw niet tot een vergelijk, compromis of poldermodelwaardige oplossing en blijven de neuzen eigenwijs een andere richting op wijzen.

Onmacht

Het geeft maar even aan waar de onmacht zit. Er is geen eenduidige, lineaire oorzaak-probleem-oplossingen-weg. Ik verwacht van acties zoals die van EnjoyCleaningUp, de zwerfafvalbrigades in IJsselstein en de afvalvrije basisscholen wel een (langzame) verandering. Liever natuurlijk zie ik dat we een soort Japan worden, waar iedere snippertje dat op straat gegooid wordt, meteen flink beboet wordt. Maar zoveel politieagenten kunnen we waarschijnlijk niet achter hun bureau vandaan trekken; er moet veel en digitaal verslag worden gedaan van alles wat er nog meer mis gaat in Nederland.

In huize De Zeeuw komen we er niet uit. Daarom hoor ik graag van u hoe u denkt het zwerfafvalprobleem maatschappijbreed op te kunnen lossen? Dus ook binnen de scholen. Graag nodig ik constructieve meedenkers uit om hun oplossingen te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs