Ik ben mij bewust van de gevolgen van mijn gedragingen. Bij het weggooien van de zak met plastic afval zie ik al die plastic verpakkingen. Ik wil wel minder afval maar meestal kan je niet om de verpakking heen. Op een festival of een buitenevenement dient zich hetzelfde probleem aan: je wordt geconfronteerd met ongewenst afval, namelijk het plastic bekertje.

Gelukkig zijn er steeds meer afvalbakken waar ik mijn beker kwijt kan. Helaas is er meestal één oplossing mogelijk: laten vallen en klein trappen. Kan dat niet anders?

Veel festivals experimenteren met alternatieven maar één goed alternatief systeem is nog niet gevonden. Festival Lowlands had een statiegeld inzamelingsysteem maar dit zorgde voor statiegeld spaarders.

Een ander festival verwerkt de bekers in een plastic draad die gebruikt wordt in een 3D printer, om leuke plastic souvenirs te maken. Festivals als ‘Lepeltje Lepeltje’ en ‘Into the wide open’ gebruiken een eigen festival beker. Dit zijn bekers van hard plastic, waar statiegeld op zit. Bij een nieuw drankje lever je de beker in, deze wordt omgespoeld en je krijgt weer een nieuw drankje. We kennen dit van de Duitse kerstmarkten waarbij je een glühwein in een mooie mok krijgt.

Het effect is groots

De aanschaf van zo’n beker is best prijzig maar het effect is groots. In IJsselstein kennen we Koningsdag, carnaval en vele festivals op het podium. Ook al worden de plastic bekers ingezameld en weggegooid, het blijft afval. Zouden we als samenleving, ondernemers, organisatie, horeca en overheid hier de handen in één kunnen slaan en een IJsselsteinse festivalbeker kunnen ontwikkelen? Op de beker is dan ook ruimte voor reclame of het IJsselsteins volkslied. Zodat we dan kunnen zingen: “Stoer was het stoer bleef het, stoer zal het steeds zijn. Trots ben ik daarom op mijn mooi IJsselstein!”


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs