Ik had net een column geschreven over de vergelijking met kerstbomen en circulaire economie, kom ik de dag erna bij een bijeenkomst van Duurzaamheidskring IJsselstein. Deze is er voor het bedrijfsleven in IJsselstein om de transitie naar een duurzame stad te ondersteunen. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld een milieubarometer laten uitvoeren en bedrijven die graag duurzame stappen willen zetten kunnen aansluiten op het netwerk waarbij kennis en ervaring uitgewisseld kan worden.

Het onderwerp is ‘circulaire economie’. Er kwamen mooie presentaties langs vanuit het bedrijfsleven, waaronder een mooi plaatje over het verschil tussen een ondernemer die ‘lineair’ produceert en een ondernemer die volgens de ‘circulaire’ economie werkt. 

Bij de lineaire zag je de winstlijn scherp omhooggaan, maar na een tijd instorten. Terwijl de circulaire ondernemer rustiger groeide en gestaag verder doorgroeide waardoor na tien jaar duidelijker beter uit kwam. Dat is leuk, ineens zie ik mijn overweging over de kerstbomenverkoop bevestigd in een grafiek en uitleg van een expert langskomen.

Wat is ‘circulaire’ economie?

De afgelopen decennia zijn we verwend geraakt aan de ‘lineaire’ economie: het leek het alsof de aarde onuitputtelijk was. Spullen worden van ver weg goedkoop geproduceerd waarbij het niet belangrijk is of het lang mee gaat, want het is toch goedkoop en ruim voorradig. Na afloop verdwijnt het in de container. Een rechte lijn van productie, consumptie naar afval.

Bij circulaire economie wordt het een stuk levendiger. Hierbij wordt creatief gedacht hoe materialen na gebruik zonder restafval opnieuw ingezet kunnen worden en opnieuw en opnieuw…

Ook de energieproductie, de mindset, het verdienmodel, alles wordt hierin meegenomen. Dus werkgelegenheid voor wetenschappers, economen en arbeiders. Zo wordt het onderwerp economie voor mij ineens veel leuker en begrijpelijker.

>> Meer weten? Ga naar de website van de Duurzaamheidskring.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs