Nog niet gepubliceerd

In Museum IJsselstein wordt een binnenkort (17-4) een interactieve lezing gegeven met een leuke titel: 'Van bodem naar bord'. Ik ken de spreekster als uitnodigend en inspirerend. Het leuke vind ik dat het onderwerp zowel mijn permacultuur- als medische achtergrond verbindt. Dat leken tot voor kort twee verschillende werelden. Met je vingers in de aarde wroeten en een gezonde bodem lijken weinig te maken te hebben met het welbevinden van je darmen of een gezonde gemoedstoestand. Toch?

Een gezond bodemleven beïnvloedt zoveel meer

Het leuke is echter dat, zowel in het verbouwen van voedsel als in de medische wereld, de ontwikkelingen niet stil hebben gestaan. Na decennia van machinaal ploegen en het gebruik van pesticiden wordt nu weer ontdekt hoe belangrijk een gezond bodemleven is. Juist doordat er veel verloren is gegaan en het verschil nu pijnlijk zichtbaar wordt, stappen steeds meer boeren over op natuurinclusieve landbouw.

En de medische wereld heeft inmiddels ontdekt hoe uniek en belangrijk onze darmflora is en zelfs van grotere invloed is op onze gemoedstoestand dan tot voor kort werd gedacht.
'Gezonde poep transplantaties' worden tegenwoordig succesvol ingezet om de darmflora van zieke mensen te herstellen. Met een krachtig effect als resultaat. Het draait allemaal om die minuscuul kleine waardevolle beestjes.

En nu is er een boerin die door haar werk het gezonde bodemleven, onze voeding en darmflora verbindt. Daar word ik wel nieuwsgierig van. Ik laat me dan ook op 17 april graag inspireren door deze nuchtere boerinnenwijsheid, waarin ze ons uitnodigt om met een verfrissende visie naar onze voeding te kijken: van bodem naar bord. Ik kijk ernaar uit.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs