Soms blijk één plus één ineens ook vier te kunnen zijn. We werden benaderd door Duurzaam Lopikerwaard. Of we zin hadden om meer te gaan samenwerken. Uiteraard, altijd fijn om over en weer te inspireren.

Duurzaam Montfoort en Energie Oudewater werden ook uitgenodigd, net als wij allen inwonersinitiatieven omdat het tempo van overheid ons niet snel genoeg gaat. Inspiratie was er zeker en het smaakte naar meer. 

Ieder heeft zijn eigenheid, waar anderen weer van kunnen leren of op meeliften. Waar in IJsselstein Henk de Groot als onze Willie Wortel onvermoeibaar inwoners met maatwerk op weg helpt en daarnaast de energietransitie nog in de kinderschoenen staat, blijken de overige gemeenten behoorlijk stevig op weg te zijn met een team van energieambassadeurs.

Gezamenlijke energiecoöperatie

Duurzaam Lopikerwaard heeft voortvarende plannen om een gezamenlijke energiecoöperatie op te richten, zodat geld bij grote energieprojecten in onze gemeenten kan blijven in plaats van naar grote energiebedrijven weg floept. In Montfoort op zijn op alle daken van een bedrijventerrein collectief zonnepanelen geplaatst. Alles ontzorgd en geregeld door een lokale installateur. Kijk, daar heeft IJsselstein nog veel in te doen.

Energie Oudewater komt met praktische tips om met zwerfafval leuke kunst te maken. Dit inspireert en hier wil er een school mee aan de slag. De samenwerking met deze vier inwonersinitiatieven werpt nu al zijn vruchten af en de sfeer is zeer positief.

Het is verrijkend om ons blikveld buiten IJsselstein te verruimen. De andere kant op zijn er ook mooie initiatieven; zo organiseert Duurzaam Nieuwegein het jaarlijkse Lentefeest. Een groots festijn met 1.500 bezoekers vlakbij de kinderboerderij op 19 mei. Ook daar waren we vanuit KNIJ van de partij. Hebben we vanuit KNIJ ook iets te bieden? Ik zal het hen eens vragen…


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs