Tegenwoordig kijk ik anders tegen regenwater aan; slecht weer is nuttig. Concreet betekent dat: een goedlopend project waarbij we subsidie voor regentonnen hebben aangevraagd bij het Hoogheemraadschap. Het leuke is dat Duurzaam Lopikerwaard hetzelfde heeft gedaan en Intratuin veel inwoners van regentonnen heeft kunnen voorzien in een tijd dat deze moeilijk verkrijgbaar waren.

We hebben inmiddels de cijfers binnen. Er zijn bij beide initiatieven in totaal zo’n 290 regentonnen verkocht, met een gemiddelde van 166 liter per ton. Dat betekent dat deze tonnen gezamenlijk 48.228 liter water kunnen opvangen.

Gezellige saamhorigheid rond het regentonproject

Hoeveel dat is? Bijna 50.000 pakken melk of een jaar dagelijks een vol ligbad. Eén regenton zal per jaar meerdere malen gevuld raken, dus bij elkaar gaat dat aardig richting een gevuld openbaar zwembad. De praktische resultaten in liters zijn leuk, maar de extra toegevoegde waarde is niet in cijfers uit te drukken. De samenwerking met Duurzaam Lopikerwaard was prettig en de enorme organisatie die Intratuin hiervoor - coronaproof - achter de schermen heeft neergezet vind ik geweldig. Ik hoor veel verhalen van inwoners die de eerste ochtend om 9 uur al op de parkeerplaats wachtten; een soort gemeenschappelijk gevoel van ‘iets met veel korting krijgen’, gezellige sfeer en het idee dat je gezamenlijk iets bijdraagt aan het geheel. Ik had niet verwacht dat de overweldigende belangstelling ook nog tot zoveel gezellige positiviteit tijdens het wachten zou leiden. We ontvingen veel berichten van inwoners die al langer een regenton wilden en blij zijn dat ze er nu mee aan de slag kunnen gaan. De binnen- en buitenplanten gedijen ook beter op regenwater dan op kraanwater; dus mens en plant fleuren ervan op.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs