KNIJ is de samenwerking aangegaan met de University of Applied Sciences Van Hall Larenstein. Studenten zijn naar IJsselstein gekomen en hebben de fruitcollectie in het openbaar groen uitgebreid bestudeerd. Het eerste rapport gaat over de 800 verschillende soorten appels en peren. Hoe uniek is dat?
Uniek blijkt. In Nederland en België zijn diverse pomologen en fruitprofessionals geïnterviewd. De meeste experts waren verrast toen ze de uitgebreide lijsten van de drie officiële Nederlandse Planten Collecties uit IJsselstein zagen.

Essentieel

Er zitten meerdere cultivars of oude rassen tussen die nergens anders meer voorkomen. Zwart op wit is door experts duidelijk bevestigd hoe bijzonder en uniek deze collectie is. Als er dus een boompje wegvalt door maaischade, zoals hier regelmatig gebeurt, kan het dus zijn dat er een soort voor eeuwig uitgeroeid is. Helaas hebben we dat recent bij de hazelarencollectie meegemaakt.
Embryo’s kun je invriezen en later tot leven wekken. Bij fruitbomen heb je echt nog de boom zelf nodig. Daarom is onze collectie zo essentieel.

Toen ik het rapport las voelde ik me plaatsvervangend supertrots. Op het resultaat van de student, op de collectie zelf en op George Otter die deze collectie heeft gecreëerd. Nu we officieel weten hoe uniek en kwetsbaar deze collectie is wordt het hoog tijd dat we deze collectie net zo zorgvuldig koesteren als de genenbank in Spitsbergen. Dan gaan we vruchtbare jaren tegemoet.

 

Pyrus communis Jeanne dArc 1 Middel

Pyrus Communis Jeanne dArc, foto George Otter