Het is de derde keer dat kerstbomen herplant worden en de wachtlijst was snel bereikt. Veel kinderen noemen de boom ‘Denny’. Het duurde best even voordat t kwartje bij mij viel dat het niet toevallig was gekozen.

Het gifgebruik bij kerstbomen was afgelopen jaar veel in het nieuws. Zeker goed dat hier bekendheid aan wordt gegeven. Gelukkig hebben de duurzame herplantbare kerstbomen van ons kerstboomlogeerproject een keuringslabel dat garandeert dat er geen gif is gebruikt bij het kweken van deze kerstbomen.
De kerstboomtuinvrouw is er actief mee bezig om de bomen goed te verzorgen. Onder andere  door een mulchlaag, dat is een beschermende laag tegen uitdroging en die bevordert een gezond bodemleven. Wel een gek idee dat door de weersextremen deze boompjes steeds meer verzorging nodig hebben om te overleven.

Olijvenboompje?

Soms kun je ineens met een nieuwe blik naar een oude vertrouwde gewoonte kijken. Wat is het eigenlijk een raar fenomeen; we kopen massaal een vaak afgehakte boom die er jaren over gedaan heeft om te groeien tot dat formaat. Zetten het een paar weken binnen en dumpen het vervolgens op straat en klaar voor de afvalberg. De weerstand vanwege transportbelasting groeit en leveranciers laten weten dat het steeds lastiger wordt bomen goed en gezond in de huiskamers te krijgen. En waarom eigenlijk? Omdat het lekker ruikt en er gezellig uit ziet? Omdat we het zo gewend zijn? Zouden we het praktischer en duurzamer gaan aanpassen over een paar jaar?  Stappen we dan over op een olijvenboompje met kerst? Ik laat me graag verrassen.