Tijdens een BIioblitz wordt alles wat kruipt, vliegt, groeit en bloeit waargenomen door een groep mensen. Vierentwintig uur lang worden aantallen en soorten worden geteld. S’ Nachts de vleermuizen, ’s morgens de vogels en de planten, ‘s middags de insecten, mossen, vissen en zo het klokje rond.
Zo wordt een beeld gevormd van de biodiversiteit. Het is voor het eerst dat de biodiversiteit rondom een fruitcollectie zo uitgebreid en officieel gemeten wordt dus wéér een waardevol pioniersproject in IJsselstein.


We hebben een bevlogen groep vrijwillige experts bijeen waardoor vele partijen hierin betrokken zijn. Er is zoveel enthousiasme dat we niet wachten op zo’n Bioblitz dag en nu al aan de slag zijn gegaan.

Beelddenker

Binnen 2 dagen waren er al 90 soorten geteld. Ik ben erg blij dat ik Bekertjesmos herken, met zijn speelse vorm alsof het gebruiksvoorwerpen van kaboutertjes zijn. Maar ik leer nederig bij dat er verschillende soorten bekertjesmos zijn en ik zie de meest wonderlijke namen langskomen op de Bioblitz fruitpagina van Waarneming.nl :  Gesnaveld klauwtjesmos, Heksenvingermos, Gesteelde haarmuts en Klontjestrilzwam. Als beelddenker zie ik de natuurwezens hier ‘s nachts het leven vieren. Het leuke is dat ieder waarnemingen kan invoeren. Dus ook als je een duif of madeliefje tegenkomt. Kijk op knij.nl bij actueel om de pagina aan te klikken.
Een blits project met elkaar waar heel Nederland profijt van heeft.