Echter, als ze in de weg staan, heb je alleen voor de binnenstad en de waterkeringen een drempel, maar voor de rest is het aan de eigenaar wat je er mee doet. Ook al staat je boom tientallen jaren braaf haar best te doen om je CO2-uitstoot af te vangen en je beschutting te geven op te hete dagen; als de boom je niet zint, kap je ‘m gewoon in nog geen half uurtje om. Of de kapper doorheeft dat zijn actie weer zorgt voor een stukje opwarming van de aarde en we met z’n allen straks klimaatvluchteling zijn, vraag ik me af.

Ik had het op de Achtersloot te laat door dat er een flinke bomenkap stond te gebeuren, anders had ik me aan de bomen vastgeketend. Net als Roelien uit de film Gooische Vrouwen. Ze is een beetje een gekkie, maar met een groen hart van goud!

Groen hart

Mijn gesteiger richting de betreffende ondernemers die de vier bomen velden kreeg aardig wat bijval van inwoners uit IJsselstein. Blijkbaar zijn er veel IJsselsteiners met een groen hart van goud die van onze bomen houden. Ik hou bijvoorbeeld veel van de wilg die ooit door mijn man in de tuin als ‘stekkie’ werd geplant. Hij hoopt er op zijn ouwe dag een boomhut in te maken. Of ie er dan nog in kan klimmen weet ik niet… Het zal wel lekker koel eronder zitten worden.