Laatst fietsten we met een groepje fruitexperts langs de fruitboomgaarden in het Hogebiezenpark. Daar staan halverwege 9 leifruitrekken met 600 verschillende rassen fruitbomen waarvan er van 280 nog maar één ter wereld voor komt.

Appeltje van Newton

We dachten een fruitrondje IJsselstein te kunnen fietsen maar na een uur stonden we nog bij de leifruitrekken. De experts liepen als kleine kinderen in een snoepwinkel rond. De een overtrof de ander in de anekdotes. Fruitexpert Walter: “Wist je dat dit hét appeltje van newton is?” 

Huh, hoezo?  “Volgens de anekdote is de ‘Flower of Kent’ bekend geworden, omdat deze op het hoofd van Newton viel en hij daardoor op het idee van de zwaartekracht kwam”.
Geen idee of het echt waar is, maar door deze leuke anekdotes onthoud ik de namen wel makkelijker en gaat het meer leven.

De voorzitter van Nederlands Fruitnetwerk Marcel weet niet wat hij ziet aan unieke rassen. “De IJsselsteinse fruitbomen zijn zo uniek en zeldzaam dat je net als in Engeland bij grote tuinen entree zou kunnen gaan heffen om IJsselstein binnen te komen” grapt hij.

Inmiddels staat er in het Hoge Biezenpark ook een infobord bij de leifruitrekken. Jammer dat we tijdens het maken van het bord al die anekdotes nog niet wisten. Desondanks is het de moeite waard voor een ommetje om te ontdekken waarom IJsselstein de fruithoofdstad van Europa wordt genoemd.

Klimaatneutraal 1 23 Groot

Foto door Herbert Ziher.