Gras, enkele centimeters hoog en waar madeliefjes en paardenbloemen hun 1e knoppen laten zien, wordt haarscherp gefileerd.

Om mijn stemming weer terug te krijgen pak ik de fiets en verlaat IJsselstein. Om te genieten van bloemen, bijen en vogels in de Lopikerwaard. Het voelt als vluchten uit je eigen stad.

Maar mijn stemming sloeg afgelopen weken totaal om, het blijkt dat héél veel IJsselsteiners zich aan het gemeentelijk maaibeheer storen. Ik ben blijkbaar niet alleen. Zo kreeg Klimaat Neutraal IJsselstein tientallen reacties van inwoners die teleurgesteld en verdrietig waren omdat midden in het broedseizoen hagen worden gesnoeid en velden met fluitenkruid worden gemaaid.

Petitie

Onlangs hebben inwoners van IJsselstein de wethouder al een petitie aangeboden voor een meer natuurvriendelijk maaibeheer. Een terughoudend antwoord volgde daarop; de gemeente is bezig met een nota over het beheer in de openbare ruimte. Ik mijn gedachte zag ik de petitie al weer in de lade verdwijnen.

Maar nu steeds vaker en steeds meer inwoners aan de bel trekken, moet die lade weer snel open. Het geluid van de grasmaaier wordt nu verstomt door het geluid van de inwoners en dat kan niet genegeerd worden. Volgens mij is dit het moment om in het najaar met de inwoners van deze stad de plannen voor het maaibestek 2022 door te nemen. Alleen dan ontstaat er draagvlak voor het maaibeheer en kan het geluid van zingende vogels en zoemende bijen weer de overhand krijgen.