Het blijkt enorm populair bij onderzoekers. Over een afgebakende periode wordt alles wat vliegt, kruipt en bloeit geïnventariseerd en ingevoerd. Daar worden door wetenschappers conclusies uit getrokken op gebied van biodiversiteit in een bepaald gebied.
Vroeger was dat alleen voor groenliefhebbers maar tegenwoordig is dat een must. De landelijke wetgeving verplicht natuurinclusief bouwen waardoor steeds meer partijen, ook voor beleidsmedewerkers en bedrijven die minder groen minded zijn, hier ‘iets mee moeten’, of ze willen of niet.
Het komt goed uit dat twee opleidingsinstituten, één middelbare school en vele vrijwillige experts betrokken zijn bij een Bioblitz in IJsselstein. Ook het onderwerp is uniek. De biodiversiteit rondom fruitbomen in IJsselstein. Dat onderwerp is wereldwijd nog niet eerder onderzocht. Het onderzoek loopt 2 jaar door, maar in mei was er een echte Bioblitzdag. Jong en oud struinde gedurende 24 uur door het Hogebiezenpark op zoek naar… Inmiddels staat de teller op 478 soorten en zijn er in totaal 2686 waarnemingen ingevoerd. Daar zit bijvoorbeeld ook een schildpad tussen. Waarschijnlijk ergens vrijgelaten? Ik word dan altijd wel nieuwsgierig naar hét verhaal achter de schildpad.
Op waarneming.nl zijn alle bevindingen tot nu toe te bekijken. Hoewel ik het amper kan volgen of bevatten. Zoveel experts en studenten enthousiast bezig te zien door IJsselstein voor het goede doel is wel heel gaaf.
Ik zag foto’s voorbijkomen met Cals leerlingen in waadpakken en uiteindelijk waren ze langer buiten bezig dan gepland. Ze leken geen haast te hebben. Net als de onderzoekers. Het was gewoon gezellig en nuttig tegelijk. Die transitie mag ook gewoon leuk zijn. Daar gaan we voor.
Noot op 14-7: Inmiddels is er ook een nachtvlindertelling geweest. Het aantal waargenomen soorten is hiermee gestegen naar boven de 600! Via de link naar waarneming.nl kun je de voortgang steeds bekijken.
Foto door Carin Laarman