Het is gaaf om al deze ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid te zien! Ook bij mijn werkgever - kweker en leverancier van groendakproducten - zijn we hier volop mee bezig. Zo worden er de komende tijd analyses gemaakt van de CO2-footprint van de verschillende producten en zal er gekeken worden hoe dit verkleind kan worden.

Wat doet jouw omgeving om de aarde te verbeteren?

Daarnaast is er een nieuw type groendak ontwikkeld; het Detentiedak, dat regenwater vertraagd afvoert tijdens de extreme hoosbuien die tegenwoordig steeds vaker voorkomen door de klimaatverandering.

Herinneren jullie je de zomerse storm nog van vorig jaar, toen de binnenstad blank stond en ze bij restaurant 1560 flink moesten dweilen? Het riool kon de grote hoeveelheid regen niet meer aan. Een Detentiedak ontlast het riool en beperkt overstromingsschade.

Er wordt steeds meer klimaatadaptief en natuurinclusief gebouwd. Het Nationaal Daken Plan - een samenwerking tussen overheden, onderwijsinstellingen en bedrijven - heeft de ambitie om in 2023 bij 75 procent van de nieuwbouwwoningen met platte daken een multifunctioneel dak in te richten (energie/water/groen). Ik ben voor!

Wat doet jouw omgeving of werkgever om de aarde wat beter te maken? Inspireer je klasgenoten, docenten, sportteam, (groot)ouders, collega’s en je werkgever! Breng ze op ideeën, laat zien hoe het anders kan en kom in beweging. Doe wat bij je past. Ik ga maar eens die vegetarische Whopper proeven!