Een tuin vol tegels is lekker makkelijk in onderhoud en het liefst gaan we bij de eerste zonnestralen aan de slag met de groene aanslag reiniger. Dit zijn van die typische donkergrijze mensen.

Leuke planten

Je hebt ook donkergroene mensen, die zien het liefst een half oerwoud waar de donkergrijze mensen zich weer aan storen in de straat.

De grijze mensen en groene mensen hebben wel een ding gemeen: dat is blij worden van leuke planten. Elk voorjaar gaan we ze weer kopen. De groene mensen moeten eerst op zoek naar een plek in de tuin waar het nog kan worden aangeplant en de grijze mensen zetten ze dan weer in een bijpassende antracieten plantenbak.

Op het klimaatplein in de Intratuin in IJsselstein willen we deze grijze mensen inspireren met voorbeelden om hun tuin wat aan te passen. Want een plant in de volle grond doet het nou eenmaal veel beter dan in pot. Bijkomend voordeel is dat water beter kan wegstromen in een tuin met minder tegels. Hier doen we de waterschappen, gemeente en onszelf een groot plezier mee omdat er nou eenmaal meer regen uit zware buien valt wat zorgt voor overbelaste riolen en wateroverlast.

Een leuk voorbeeld is dat een klant naar mij toe kwam die twee jaar geleden had meegedaan met Tegel eruit, plant erin. Deze klant was zo enthousiast geworden van het zien groeien van zijn twee gratis gekregen planten dat hij voornemens was om meer te verwijderen, maar hij wist bijvoorbeeld niet of het witte zand geschikt was voor planten.

Er is voor mij als medewerker in het tuincentrum niks zo leuk als deze grijze of inmiddels licht groene mensen op weg te helpen. Bij de juiste keuze kunnen bijvoorbeeld de insecten ook meeprofiteren.

Zo maken we met kleine stapjes Nederland klimaat bestendiger en een stuk groener.

Op het nieuws horen we de laatste dagen niks anders dan oorlog of dat alles duurder wordt. Hoe leuk is het dan om eens lekker in de voorjaarszon te gaan wippen voor gratis planten in de tuin. Dan bedoelen we natuurlijk het NK tegelwippen. Dit jaar doet gemeente IJsselstein ook mee.

Voor elke uit de tuin gehaalde tegel kan je gratis een plant uitzoeken bij de Intratuin in IJsselstein. Iedereen kan dus mee doen en je hebt geen budget nodig om je tuin aan te passen.

De grijze mensen kunnen dagelijks inlopen op het klimaatplein, daar geven de donkergroene mensen alle tips en info over het verwijderen van tegels.

Lichtgroen?

En mocht je dan al een beetje licht groen geworden zijn dan kan je ook gebruik maken van de gratis workshop op 23 april: ‘Water en groen hoe kun je dat doen’. Inschrijven voor de workshop kan via KNIJ.nl of Intratuin.nl  (de foto is van deze inmiddels succesvol gehouden workshop).

Veel tuinplezier! 

Joost Tieland.

Klimaatplein ambassadeur IJsselstein

Joost is voor KNIJ onze fijne samenwerkingspartner vanuit Intratuin. Vanuit KNIJ kunnen we vooral beamen wat Joost ons via deze KNIJ column aanreikt.
Het klimaatplein is een samenwerking van Intratuin IJsselstein, het waterschap, gemeente IJsselstein en Klimaatneutraal IJsselstein.