brood nodig 1

"VERRRLUKT!!!"

Dat zou mijn kleine neefje van drie zeggen. Hij verruilt de letter g nog voor de v.
Op 14 oktober had ik nog mijn twijfels over mijn tweede challenge. Zou het me lukken om vijf winkels in IJsselstein bereid te vinden om mee te doen aan de actie BROOD-NODIG?

Bij de eerste winkel ving ik bot, weet je nog wel? Ik liet de hoop niet meteen varen en ging vol goede moed verder. Dat je zo lang niets van me gehoord hebt, is een goed teken. Een héél goed teken!

Want...

Het is dus gelukt!!! Méér dan gelukt! Maar liefst VIJFTIEN winkeliers zeiden 'ja' tegen de IJsselsteinse BROOD-NODIG-actie! Hoe mooi is dat!!! 15 winkels kregen in totaal 130 katoenen broodzakken van BROOD-NODIG en raad eens wat?!
De actiezakken zijn al bijna overal uitverkocht en een aantal winkels hebben bij hun groothandel al een bestelling gedaan voor een tweede oplage!

Je wilt vast ook even getuige zijn van de hartverwarmende reacties en bijzondere ontmoetingen in de winkels die meedoen aan de actie BROOD-NODIG. 

Geeft de eerste winkel nog een twijfelend 'nee, misschien later...' op mijn vraag om mee te doen, bij de tweede winkel - Ursee Creations - krijg ik een volmondig 'ja'! Ursela van Raaij biedt me spontaan aan om de inkoop van de zakken te doen, zodat het BROOD-NODIG minder geld gaat kosten. En BROOD-NODIG is toevallig in de winkel als de eerste klant, Shirley, daar haar eerste broodzak koopt.
Bakkerij Aelbers, waar 7 meiden achter de toonbank wegduiken en uiteindelijk toch Maxime zo stoer is om met chauffeur Henny op de foto te gaan.
Bij bakkerij Brokking zegt de verkoopster: "Kijk, van zulke mensen word ik nou blij!".
Bij Biomonkie worden de broodzakken direct opgehangen bij het versgebakken brood. 
Bij De Keuken van Tante Cake krijg ik spontaan een glas verse muntthee. 
De twee vrijwilligsters achter de toonbank bij de Wereldwinkel kopen direct zelf ook 2 zakken, naast de zakken die ze van BROOD-NODIG kregen.
't Kroontje heeft nu even geen plek om de broodzakken neer te leggen in haar overvolle winkel, maar verzekert me na de Kerst toch zeker de actie te gaan starten.
Korenmolen De Windotter die spijt heeft van hun aanvankelijke 'nee'. Als ik - op m'n intuïtie - toch nog een tweede keer ga vragen, zijn we allebei blij met hun resolute 'ja, we willen!'.
Peter Bakt Brood die meteen een brood in een katoenen zak doet en die aan me meegeeft.
Roots Cadeaus en Wonen laat me ook een lunchbroodzakje zien, voor je belegde boterhammen. Superhandig! Die ga ik aan Sinterklaas vragen.
Sefaam Versmarkt met de "knapste winkelier" van IJsselstein op de foto, volgens hemzelf. Ik beaam dat natuurlijk.
Zomozorg die van plan is de broodzakken in het nieuwe jaar te gaan borduren. Of misschien wordt het toch textielverf.

En dan vertel ik hier ook nog maar even dat BROOD-NODIG uitgenodigd werd bij een bijeenkomst van Groenlinks, dat Klimaatneutraal IJsselstein BROOD-NODIG heeft gestrikt om columns te gaan schrijven in de Zenderstreeknieuws, en dat BROOD-NODIG even een podium kreeg bij een bijeenkomst in Baarn over afval, georganiseerd door Vandaag. Daar wilden ook meteen mensen weten waar ze zo'n zak konden kopen. De spreekster, Noortje Schrauwen van Grondstofjutters, gaat zo'n zelfde challenge starten in Katwijk. Hoe leuk is dat!
En in de Greenspot in onze IJsselsteinse bibliotheek is plaats gemaakt voor het actiebord van BROOD-NODIG.

Tot zover de olievlek van BROOD-NODIG; een olievlek die wél goed is voor het milieu!

Marie-José de Zeeuw
25 november 2017

foto fotocollage winkels


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs