Vanaf september zijn er weer veel interessante activiteiten voor o.a. energieambassadeurs in de regio!

7 september: Excursie voor gemeenten en energie initiatieven

Op 7 september gaan we met een groep uit de provincie Utrecht naar Gelderland. We bezoeken dan mooie voorbeeldprojecten, namelijk: het zonnepark De Kwekerij in Bronckhorst, Windpark Nijmegen-Betuwe en een Nul-op-de-meter wijk in Nijmegen. Laat je inspireren en deel je ervaringen met andere deelnemers tijdens deze excursie. Zie voor meer informatie of aanmelden deze link

12 sept, 16 sept en 10 okt: Training Energieambassadeurs

In juni was de laatste training Samenhangende technische aanpak voor energieambassadeurs gegeven door Kees Stap van Energiepaleis. De wens was om dit najaar deze training verder te verdiepen. Hiervoor organiseren we een training van 3 avonden voor energieambassadeurs en geïnteresseerde bewoners op woensdag 12 september, 26 september en 10 oktober. Hiervoor krijgen deelnemers de mogelijkheid om een plan te maken voor hun eigen woning. Aanmelden hiervoor kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het programma kun je hier downloaden

7 november: U-Thuis Najaarsbijeenkomst

Ook dit najaar weer traditioneel in het provinciehuis: de U-Thuis Najaarsbijeenkomst! Alle energie coöperaties, initiatieven en energieambassadeurs uit de provincie Utrecht zullen weer aanwezig zijn om samen met gemeenten, ondersteuners en aanbieders kennis te delen. Onderwerpen die aan bod zullen komen: regionale energie strategieën, wijkaanpakken, gedragspsychologie of energielandschappen. Reserveer daarom woensdagavond 7 september alvast in je agenda!

Landelijke ontwikkelingen

Er zijn veel landelijke ontwikkelingen in energieland:
• Het Klimaatakkoord is op 10 juli gepresenteerd. Als Natuur en Milieufederaties hebben we mee onderhandeld aan de tafel elektriciteit. We zijn trots op het hoofdstuk participatie dat we hebben geschreven en waarin de ambitie is opgenomen dat 50% van de duurzame energie projecten in lokaal eigendom komt. Zie ook onze blog.
• De regelingen voor zonne-energie projecten worden aangepast. De salderingsregeling wordt aangepast in een terugleversubsidie. Ook voor de postcoderoosregeling zijn er veranderingen op komst en ODE Decentraal maakt zich sterk voor de belangen van energiecoöperaties, zie ook deze link.
• Er komt een ontwikkelfonds voor energie coöperaties. Dit fonds wordt dit najaar uitgewerkt en zal de mogelijkheid bieden voor de ontwikkeling van lokale energie projecten. Zie voor meer informatie deze link.

Provinciale ontwikkelingen

Eind vorig jaar hebben we samen met 20 energie coöperaties een brief gestuurd naar de provincie Utrecht met de vraag om ondersteuning te bieden voor de ontwikkelfase van duurzame energie projecten. Er is behoefte aan kennisopbouw en inzet van experts en projectleiders die de projecten van de energiecoöperaties verder kunnen opzetten. Samen met de provincie, RescoopNL en een aantal energiecoöperaties zijn we dit nu aan het uitwerken. Zet alvast de middagen van 10 oktober en 7 november (gekoppeld aan U-Thuis) in je agenda als je interesse hebt om deel te nemen aan de CoP "Cooperatief ontwikkelen van zonnevelden en windenergie". Vragen of suggesties hierover bij Ieke Benschop: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..