gezonde voeding, foto Stocksnap Northwood ThemesVoeding als onderdeel van de transitie naar een klimaatneutrale samenleving

Er is steeds meer behoefte aan gezonde, onbespoten en ongemanipuleerde voeding.  Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica. Of lekker helemaal vegetarisch of veganistisch. Liefst zo lokaal mogelijk geproduceerd.

Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit in plaats van kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Op deze pagina willen we initiatieven verzamelen in en rondom IJsselstein, die bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving, met ook een hint naar gezondheid.

Streekproducten

Hoewel dit een breed begrip is, gaat het erom de voeding zo lokaal mogelijk te produceren en kopen. Hierdoor worden zowel CO2 belasting en bijvoorbeeld olieverbruik door transportkosten voorkomen. Ook wordt hiermee de lokale veerkracht gestimuleerd.

Hoe sterker het systeem lokaal is ontwikkeld, hoe stabieler en minder afhankelijk van factoren van buitenaf de voedselproductie is. Daarmee worden de lokale economie en diverse ambachten versterkt in plaats van verzwakt. Ook scheelt dit vaak veel overbodige verpakkingen en bewaarmethoden zoals koeling, die bij transport over langere afstanden en dus ook langere tijd nodig zijn.

Biologische voeding

Ook hierbij zijn er diverse ‘gradaties’, zoals ‘onbespoten’ voeding, biologisch keurmerk en biologisch-dynamische voeding.
Chemische bestrijdingsmiddelen worden wereldwijd in grote hoeveelheid gebruikt en voor de productie worden veel grondstoffen, energie en water gebruikt. De laatste jaren maken steeds meer onderzoeken duidelijk hoe groot de impact van chemische bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld glyfosaat, RoundUp) is. 

Behalve de impact op bijvoorbeeld bijen en waterleven zou dit ook voor de mens grote gevolgen hebben en wordt dit gerelateerd aan problemen met voortplanting en ziekten zoals kanker, chronische ziekten, allergieën en problemen op hormonaal systeem en zenuwstelsel.

Dit brengt hogere zorgkosten met zich mee, met hoger medicijngebruik en daarmee opnieuw een hogere belasting van een industrie die veel energie, water en grondstoffen verbruikt.

Onbespoten voeding en biologische voeding zijn daardoor al minder belastend. Biologisch dynamische voeding gaat nog een stap verder en hierbij wordt ook zorgvuldig een gezonde bodem onderhouden, want hoe gezonder de bodem en het bodemleven, hoe rijker de voeding aan voedingsstoffen zoals mineralen en vitaminen.

Minder vlees eten

Als je drie keer per dag vlees zou eten (denk ook aan broodbeleg) geeft dat een grote belasting op de aarde, zowel qua productie, vervoer, waterverbruik, CO2 uitstoot en andere broeikasgassen.

Ook hier zijn er diverse gradaties.
-Flexitariër, hierbij wordt minder vlees geconsumeerd, bijv 1x week
-Vegetariër, hierbij wordt geen vlees geconsumeerd
-Veganist, hierbij worden geen dierlijke producten geconsumeerd en gebruikt (geen eieren, zuivel, honing, leder).

Hierin zijn vele visies verzameld, zowel op gebied van voedingskunde, dierenwelzijn en milieubelasting.

Hoe je met je voeding omgaat is verder ook heel persoonlijk. Een bewuste keuze hierin maken kan al een bijdrage leveren om de klimaatbelasting te verlagen.

Moestuinieren

Een eigen moestuin is populair. Eigen voeding telen geeft nog meer bewustwording en waardering voor wat er ‘uit de grond komt’.

Verrassende gewassen zoals ‘vergeten groenten’ (pastinaak, palmkool, snijbiet enz.) kun je telen in je eigen (moes)tuin. Het voordeel is dat hierdoor een grotere diversiteit aan rassen bewaard kan blijven. Er zijn veel licenties door Bayer Monsanto, op groenten zoals paprika’s en tomaten, waardoor de diversiteit van beschikbare rassen afneemt.

Met eigen teelt kunnen ook bijv gele en oranje tomaten geteeld worden en blijft de biodiversiteit bewaard. Dit houd wereldwijd het systeem stabieler en minder kwetsbaar voor bijvoorbeeld plagen (de buxusmot is een mooi voorbeeld hoe kwetsbaar monotone landbouw kan zijn).