Fietsen loont nog meer in IJsselstein. Sinds eind 2019 rijden er 30 mensen rond in en om IJsselstein met een meetkastje aan hun stuur. 

Snuffelfietssnuffelfiets logo

Snuffelfiets begon oktober 2019 met een kleine groep fietsers in de regio en startte met het meten van een parameter waar op dat moment (onder fietsers en politiek) veel belangstelling voor was, fijnstof en luchtkwaliteit.

Een belangrijk doel is het identificeren van groene fietsroutes. Inwoners kunnen op basis van deze informatie ervoor kiezen om routes te nemen waar de luchtkwaliteit beter is, en voor overheden zou deze informatie aanwijzingen kunnen geven over de plekken waar het nemen van maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren nodig zijn.

Voor overheden e.d. ook interessant is dat de data ook inzicht geven in de manier waarop fietsers zich door de omgeving bewegen, iets wat nog niet eerder goed in beeld is gebracht. 

Inmiddels rijden er vanuit de provincie Utrecht meer dan 500 snuffelfietsers rond. Onze 40 IJsselsteinse snuffelfietsers zijn heel enthousiast en delen via een whatsapp groep ervaringen. 
In november 2020 wordt bekend dat het project wordt vervolgd. Er wordt doorgesnuffeld waardoor er nieuwe data bij blijft komen.
Ook middelbare scholieren worden erbij betrokken.
Een mooi voorbeeld hoe betrokkenheid van inwoners en samenwerking met de Provincie de wetenschap kan helpen.

>> Ga naar de website van Snuffelfiets om meer te lezen

Ik fiets

Met de Ik fiets app op je smartphone, word je beloond voor je fietskilometers. Fiets je regelmatig of wil je meer gaan fietsen? Download de app, meet automatisch je fietsritten en verdien punten voor elke kilometer. Deze punten verzilver je in de app winkel voor leuke aanbiedingen en prijzen. Ook kun je meedoen aan leuke uitdagingen om bonuspunten mee te verdienen. Fietsen was nog nooit zo leuk.

Ik Fiets is ontwikkeld voor de Provincie Utrecht.

De IJsselsteinse snuffelfietsers maken ook graag gebruik van deze app!

>> Lees meer op de website van Ik Fiets.


Mobiliteit

Fietsroutes

In en om IJsselstein is het fijn fietsen. Op deze plek verzamelen wij fietsroutes met diverse afstanden.

Er zijn nu vier knooppuntroutes, bedacht door IJsselsteinse deelnemers aan Snuffelfiets. Je kunt ze downloaden en onderweg meenemen.

Lees meer...

Snuffelfiets en Ik Fiets

Fietsen loont nog meer in IJsselstein. Sinds eind 2019 rijden er 30 mensen rond in en om IJsselstein met een meetkastje aan hun stuur. 

Lees meer...

Elektrisch autorijden

In IJsselstein zijn faciliteiten voor elektrisch rijden.
Op de website van de Gemeente is informatie te vinden over publieke oplaadpunten in IJssesltein
Het is op deze pagina ook mogelijk een elektrisch oplaadpunt aan te vragen.
www.ijsselstein.nl

Ook is er een plattegrond waarbij alle palen zichtbaar zijn, tevens is hierop te zien of deze al dan niet vrij is:
oplaadpalen.nl

Greenwheels autodelen

autodeelprojecten in IJsselstein

www.greenwheels.com

Recycling

Zwerfaval opruimen

IJsselsteinse initiatieven voor het opruimen van zwerfaval, met landelijke en soms zelfs internationale bekendheid, zijn Enjoy Cleaning Up en de No Plastic Runner. Deze mensen zorgen elk op hun eigen wijze voor gigantische opruimacties en bewustwording.. 

Lees meer...

Repair Café

Bij het Repair Café kunt u terecht voor reparatie van kleine huishoudelijke apparaten, fietsen en herstelwerk van kleding. Het wordt gerund door enthousiaste en bevlogen vrijwilligers.

 

Lees meer...

Kringloopwinkel

De kringloopwinkel  Noppes IJsselstein is één van de vijf vestigingen die Noppes Midden-Holland heeft.

Lees meer...

Creatieve winkel

Een verrassend klimaatpositief online winkeltje: URSee creations.
Ursela verzamelt natuurlijke materialen in onze omgeving, zoals veertjes bij de Nedereindse plas, lokale kinderboerderijen en parken, Hout van IJsselsteinse gekapte bomen en maakt hier leuke creatieve producten van.

Lees meer...

Snuffelhoek IJsselstein

De snuffelhoek is een jong ondernemend bedrijf dat bestaat uit een outlet winkel van ruim 450 m2 met nieuwe artikelen, zoals meubelen, woonaccessoires etc. Ook restylen zij zelf ook nog het nodige aan meubels.

Lees meer...

Afvalbrengstation

Archimedesstraat 3
3401 JB IJSSELSTEIN

Lees meer...

Afvalscheidings-wijzer

Bij de Afvalscheidingswijzer van MilieuCentraal kan snel bekeken worden welk afval in welke bak moet.
Zo wordt grondstoffen en energie bespaard.

Lees meer...

Onderwijs

Voor Jongeren

Kompas voor een Duurzame Toekomst biedt een duurzaamheidsscan die ook zeer goed toepasbaar is in het onderwijs.

Lees meer...

Tiny Forest

IVN heeft een mooi intiatief waarin scholen kunnen participeren. De initiatieven zijn snel groeiend in Nederland en ook in IJsselstein zouden hier mogelijkheden voor zijn. Interesse om hier iets mee te doen? Op de site zijn ook handboeken met uitgebreide informatie, tips en handleidingen op te vragen. Zeker de moeite waard!
Ook is het mogelijk gebruik te maken van de expertise werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein. Neem gerust contact op. 

Lees meer...