Er zijn veel redenen om het regenwater niet zomaar van de afvoer in het riool te laten stromen. Voor het klimaat, om droogte te bestrijden, overbelasting van riool te voorkomen, te besparen op drinkwater, reserve te hebben bij droogte en tot slot om je planten beter te laten groeien. Denk eens aan waterberging in je tuin. 

Zoals in juni 2020 pijnlijk zichtbaar werd is klimaatverandering niet iets abstracts van de toekomst, maar zitten we er al middenin. In het huidige klimaat zullen periodes van droogte afgewisseld worden met zware regenbuien. In IJsselstein kwam tijdens een hevige regenbui de binnenstad blank te staan en het water van de riolering kwam naar boven. Met alle gevolgen van dien.

Neem een regenton, het is super nuttig


houten regenton1

Hoe meer regentonnen er zijn aangesloten, hoe minder water er via de riolering ineens afgevoerd hoeft te worden. Dit vermindert de piekbelasting op het rioolstelsel en geeft een waterbuffer voor het water geven van de tuinplanten, zodat je geen kostbaar drinkwater hoeft te gebruiken.

Dit heet klimaatadaptatie; aanpassingen creëren zodat we nu en in de toekomst nog in een aangename leefomgeving kunnen blijven wonen.
De belangrijkste factoren van klimaatverandering in Nederland zijn: hitte, droogte, overtollige regenval en overstromingen (rivieren en zee).
Dat is inmiddels een harde noodzaak; verzekeringen zullen in de toekomst schadeclaims door hevige regenval, hitte, droogte en overstromingen niet meer kunnen vergoeden, indien u geen aanpassing heeft gedaan om deze overlast te voorkomen.

Nederland is ingericht op regenwater afvoeren, maar nu zijn we aan het ontdekken hoe we water vast moeten houden. Het is fijn een buffer te hebben om periodes met extreme hitte en/ of droogte op te vangen.

Voor binnen- en buitenplanten is het zachte water uit een regenton beter dan kraanwater. Er zijn zelfs planten die liever geen kraanwater 'lusten' zoals zuurminnende planten.

Bovendien is de regenton zo veelzijdig toepasbaar. Hij slaat water op, maar als hij vol is kan het overtollige water alsnog gedoseerd de tuin in lopen (via extra kraantje boven in de ton, met slang, of via geultje, naar een vijver of wadi, etc. etc. Als je eenmaal begonnen bent, ontdek je steeds meer. Er is zoveel mogelijk.
Het water gebruik je niet alleen voor de planten, maar ook om je fiets te wassen of de ramen te zemen. 

Heel veel soorten regentonnen en hoe sluit je een regenton aan?


Regenton met plantenbak kunststofDe ontwikkelingen rondom regentonnen staat niet stil: er zijn plastic en houten tonnen in allerlei vormen en maten, en er zijn zelfs regenschuttingen.

>> Op deze handige pagina is veel praktische info te vinden over welk formaat regenton handig is en de tips en trics bij het aansluiten.

 

Nog meer duurzame voordelen


Houten regenton 3De houten regentonnen van het KNIJ project zijn whiskyvaten uit Scotland of wijnvaten uit Spanje. Het hergebruik van deze tonnen is op zich al een duurzaam aspect. Ook het transport van deze vaten wordt op een duurzame manier geregeld: ze worden door vrachtwagens die anders leeg naar Nederland zouden terugrijden meegenomen.

Een houten regenton gaat zo’n 10-15 jaar mee. De regenton is 100% FSC gecertificeerd.

De kunststof regentonnen worden gemaakt van gerecycled plastic afval. De energie die nodig is voor dit proces is windenergie. De regenton kan indien nodig opnieuw gerecycled worden en heeft een lange levensduur omdat het kunststof UV-straling en vorst bestendig is.Ook zijn er diverse kunststof regentonnen te koop van heel simpele functionele modellen tot hippe trendy varianten, sommige hebben zelfs een uitsparing aan de bovenkant waardoor de regenton ook te gebruiken is als plantenbak.
Zelfs schuttingen multifunctioneel als regenton inzetbaar.

>> Om vanaf 1 augustus 2020 een regenton te kopen met een leuke korting kijk je op deze pagina

 

Meer waterberging in je tuin? 

Stel dat je regenton vol is en er komen nog meer buien aan. Voor die situatie kun je ook een systeem maken met een overloop. Het water loopt via een pijpje in de ton naar de volgende ton. Of naar een vijvertje of een andere overloop in de tuin, bijvoorbeeld een zone met split, dat het water opneemt.

>> Een mooi voorbeeld zie je via een 'fan' van onze facebookpagina